Majom, tehén és disznó cirkuszolt a cirkusz ellen

„A kegyetlenség nem szórakozás, bojkottáljátok az állatos cirkuszokat!” felirattal tüntettek a Bellucci cirkusz állatos számai ellen kolozsvári aktivisták.
Hirdetés

Ismét Erdélyt járja a Circo Aquatico Bellucci, ezen a héten Kolozsváron ütötte fel a sátrát a Grigorescu negyedben, a Corával szemben. Hat kolozsvári aktivista pedig állatjelmezbe bújt, és úgy szólított fel a cirkusz bojkottjára – tudósít a minitüntetésről a vice.com.

A verespatakos tüntetésekről jól ismert figurák húztak magukra tehén-, majom- és malacjelmezt, és olyan feliratokkal álltak a cirkusz bejárata elé, mint „A kegyetlenség nem szórakozás. Bojkottáljátok az állatos cirkuszokat” vagy „No, thank’s. Cruelty is not my thing”.
 
A vice.com-nak elmondták, semmi kifogásuk a cirkusz mint szórakoztatási mód ellen, ha abban kizárólag emberek lépnek fel, de szerintük állatok tartása, idomítása és felléptetése cirkuszokban állatkínzás. Mihnea Blidariu – a Luna Amară énekese, itt éppen tehén (mert más jelmezt nem kapott) – szerint nem kellene előadásba, szórakoztatásba csomagolt erőszakkal traktálnunk a gyerekeket.
 
Cirkuszi tüntetés
 
Fotók: Oana Moisil
 
Az akció  természetesen magára vonta a csendőrség figyelmét is, az eljáró közeg bírságot ígért az aktivistáknak.
 
A cirkusz PR-osa behívta a riportert, hogy nézze meg, milyen körülmények között tartják az állatokat. Bár a PR-os hencegni szeretett volna, az újságírónő nem találta kielégítőnek a pigmeus víziló pár tíz négyzetméterét vagy az óriáskígyó akváriumát. 
 
Mihai Ghencea szerint régebben valóban kínozták az állatokat a cirkuszokban, hogy jobban beidomítsák őket, de manapság az új szabályozások már védik az állatokat. A cikk szerint viszont épp Romániában nincs egyértelmű szabályozás a cirkuszi állatok tartására vonatkozóan, ez a cirkuszisták belátására van bízva.
 
További részletek és vicces képek az alábbi linken.

Hirdetés