Băsescu nem akarja Biró Rozáliát a kulturális tárca élén látni

Ma délután egy interjúban nyomatékosította: nem nevezik ki Biró Rozáliát kulturális miniszterré és miniszterelnök-helyettessé.
Hirdetés

Traian Băsescu román elnök egy kedd délutáni televíziós interjúban nyomatékosan hangsúlyozta: nem nevezi ki kulturális miniszterré és miniszterelnök-helyettessé Biró Rozáliát, és költségvetési miniszterré Claudiu Mandát.

Szerdáig vár még az esetleges hivatalos elutasítással, arra számítva, hogy vagy Victor Ponta miniszterelnök vonja vissza jelöltjeit, vagy a jelöltek maguk lépnek vissza. „Ha Victor Ponta nem érti meg, hogy nem lehet a költségvetési miniszter olyan személy, aki eddig egy egyetemi művelődési házat vezetett, és nem lehet kulturális miniszter olyan személy, aki nem érti jól a román nyelvet, nem lesz más választásom, muszáj lesz reagálnom” – jelentette ki az elnök.

Băsescu hozzátette, a román alkotmánybíróság egy korábbi határozata tiltja, hogy a miniszterelnök ismét azokat a személyeket javasolja, akiket az államfő egyszer már elutasított. Arra is kitért, hogy az alkotmánybírósági határozat értelmében az elutasított személyeket más miniszteri tisztségre sem lehet már jelölni.
 
A kialakult helyzet miatt a román államfő Victor Ponta miniszterelnököt okolta, aki szerinte  most először mulasztotta el az előzetes konzultációt a javasolt miniszterekről. Az RMDSZ hétfőn közölte, hogy kitart jelöltje mellett.

Hirdetés