Johannis és a kisebbségek védelmére kelt Cătălin Predoiu

A társadalmi békét veszélyezteti Victor Ponta, amikor a nemzetiségi és vallási hovatartozást kampánytémává teszi – vélekedett nyílt levelében Cătălin Predoiu, a PDL alelnöke.
Hirdetés

A volt igazságügyi miniszter nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta miniszterelnök kampánytémává tette a vallási hovatartozást amikor kijelentette: nem hányhatja senki a szemére, hogy ortodox és román.

 
Arra figyelmeztette a miniszterelnököt „mint ortodox az ortodoxot”, hogy nem keresztényhez méltó cselekedet ellenjelöltjét – a német származású Klaus Johannist – vallási hovatartozása vagy nemzetisége miatt támadni. Predoiu

civilizált hangvételű párbeszédet kért

a hatalom és az ellenzék között, továbbá azt, hogy Victor Ponta hagyjon fel a társadalmi békére veszélyes témákkal a kampányban. 
 
Cătălin Predoiu úgy fogalmazott: az ortodox Románia olyan, mint egy aranykorona, amelyiken minden nemzeti vagy vallási kisebbség egy-egy ékkő. „Mindannyian egyenlők vagyunk Romániában, attól függetlenül, hogy miként vetünk keresztet, milyen nyelven imádkozunk, vagy hogyan viszonyulunk Istenhez” – tette hozzá.
Levelének utolsó részében Predoiu arra kéri a miniszterelnököt, hogy

ne a nepotizmus, hanem szakmai szempontok

legyenek a döntőek, amikor miniszteri székeket osztja.  
 
Mint ismeretes, Ponta kedden, pártja nagygyűlésén fejtette ki: „Nem hiszem, hogy egy, Románia államfői tisztségére pályázó jelölt esetében problémát jelent, ha nem ortodox vagy nem román nemzetiségű. Velem azonos jogokkal rendelkezik. De egy dolgot minden alkalommal el akarok mondani: nem akarom, hogy bárki is azt hányja a szememre a saját országomban, hogy hiba, ha román vagy ortodox vagyok. Így születtem, így halok meg, büszke vagyok rá, és szerintem ezért tiszteletet érdemlek” – fogalmazott Ponta.
 
Fotó: facebook.com/catalin.predoiu

Hirdetés