A Székelyföldön járt Victor Ponta

Nem az autonómiát vitte, a fia versenyzett az országos gokart-bajnokság hétvégi, kézdivásárhelyi fordulójában. FRISSÍTÉS: Ponta a székelyek önrendelkezési jogért folytatott harcát méltatta a Nyergestetőn.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök – aki maga is megszállott autóversenyző –, azt mondta az állami hírügynökségnek, hogy bokros miniszterelnöki teendői mellett mindig szakít időt a családjára, így Kézdivásárhelyre is eljött, hogy megnézze, hogyan szerepel a fia, Andrei az országos gokart-bajnokság negyedik fordulójában.

Mint mondta, büszke arra, hogy román és ortodox, a fiára, és örül neki, hogy a srácnak az autóversenyzés a szenvedélye.

Ponta egyébként vasárnap részt vett a Csíkszereda melletti Nyergestetőn tartott megemlékezésen is, ahol beszédet is mondott. A történelmi eseményről egyelőre nincsenek beszámolók, mivel a kormányfő látogatását nem jelentették be előre. Csak Borboly Csaba tett ki a Facebook-oldalára egy képet, amelyen Ponta egy székely és egy magyar zászló mellett szónokol.

Borboly potenciális történelmi pillanatról beszél. Kíváncsian várjuk, hogy ugyanbizony miről beszélhetett a miniszterelnök.

(19:25) BRÉKING ÁPDÉT!

„Minden elismerést megérdemel az a tény, hogy ezek az emberek az életüket adták olyan ideálokért, amelyek közösek minden nemzet és minden ország számára: a szabadságért, az önrendelkezés jogáért, a harcért, amelyet vagy a bécsi, vagy a cári, vagy a török birodalom ellen vívtak” – jelentette ki Victor Ponta vasárnap, a Nyergestetői csata 165. évfordulója alkalmából a csata helyszínén tartott megemlékezésen.

A kormányfő

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök meghívására

vett részt a rendezvényen.

Victor Ponta románul és magyarul is köszöntötte a rendezvény mintegy 200 résztvevőjét, és elmondta, „egyfajta székely Thermopülaként” hallott a helyről.

Ponta szerint ma is érvényes Nicolae Bălcescu havasalföldi román forradalmár meglátása, aki arról próbálta meggyőzni Kossuth Lajost és Avram Iancut, hogy mind a románok, mind a magyarok veszítenek, ha nem fognak össze.

Hirdetés

„Lehetnek közös céljaink, megérthetjük és tisztelhetjük egymást, és ha megosztottak vagyunk, mindig más fog nyerni” – sorolta a forradalom és szabadságharc tanulságait a miniszterelnök.

Hozzátette: „minél többször hívnak meg ebbe a régióba, minél többet tudunk egymásról, minél inkább láthatják, hogy több zászló loboghat, anélkül hogy emiatt háborúznánk, minél jobban látom én is, hogy meg kell javítani az ide vezető utat (…), kevesebben lesznek akik bírálnak bennünket, és mellénk állnak azok, akik megértik, hogy együtt haladhatunk, ha jobban tiszteljük, jobban megértjük egymást”.

Victor Ponta úgy vélte, azoknak az eseményeknek az évfordulóján is együtt kell lenniük a románoknak és a magyaroknak, amelyek egykor megosztották a két népet.

„Az a kötelességünk, hogy begyógyítsuk a sebeket”

– jelentette ki.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megköszönte Victor Pontának, hogy eljött a megemlékezésre, jelezvén, hogy ő az első román miniszterelnök, aki ellátogat a székelyek és magyarok tudatában szimbolikus tartalommal bíró helyre. Hozzátette, ha gyakrabban jár a kormányfő a Székelyföldre, olyanoknak ismerheti meg a térség lakóit, amilyenek, és jobban megértheti őket. Kelemen Hunor szerint e megértés vezethet el oda, hogy a magyar közösség vágyai és Románia vágyai is megvalósuljanak.

(fotó: victorponta.ro)

Hirdetés