Oxigénpalack nélkül jutottak a csúcsra

Miután legjobb magyar hegymászóinknak sorra meghiúsultak idei csúcsra törő terveik, egy nagyváradi és egy békéscsabai hegymászónak köszönhetően mégis sikerrel zárul a 2014-es Himalája-szezon.
Hirdetés

A Magyar Karakorum Expedíció hegymászói, Varga Csaba (Nagyvárad) és Suhajda Szilárd (Békéscsaba) még múlt héten jutottak fel a kínai-pakisztáni határon lévő Broad Peak – eredeti nevén K3 – csúcsára. A csúcson készült fotókat azonban ma tették közzé a Duna Televízió Hazajáró című honismereti műsorának munkatársai a Facebookon, ahol rendszeresen tájékoztatták az érdeklődőket az expedícióról és a fiúk helyzetéről. Innen tudjuk, hogy a sikeres csúcstámadás után már úton vannak hazafelé, jelenleg Skarduban tartózkodnak.

 
Minden a terv szerint alakult – nem vettek igénybe sem magashegyi teherhordókat, sem mesterséges oxigént –, bár a friss hó miatt igen nehéz körülmények között érték el a Föld 12. legmagasabb hegycsúcsát.  
 
A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot, amely az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg.
 
 
Varga Csaba nagyváradi hegymászó, építész – fiatal kora ellenére – immár a második alkalommal hódított meg nyolcezrest, és tervei szerint minél többre igyekszik feljutni a létező 14 közül.

Hirdetés