Drágulhat a kötelező gépjármű-biztosítás

Módosításokat tervez a Pénzügyi Felügyeleti Társaság (ASF). Minőségi javulást ígérnek, de nem fogjuk olcsón megúszni a levét.
Hirdetés

Szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük a kötelező gépjármű-biztosítást (RCA) is kínáló biztosítótársaságoknak abban az esetben, ha életbe lépnek a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) tervezetébe foglalt új szabályok.  A módosítások minden bizonnyal a kötvények drágulásához vezetnek majd, az illetékesek azonban a kártalanítás minőségének javulását és a jelenleg rendkívül veszteséges biztosítási piac stabilizálódását remélik az intézkedésektől, amelyek elmondásuk szerint így az ügyfelek érdekeit is szolgálják.

A tervezet egyik lényeges előírása, hogy a társaságoknak bizonyos fokú fizetőképességgel, azaz szavatoló tőkével, tartalékalappal kell rendelkezniük, hogy biztosan fedezni tudják az esetleges károkat.

Az ASF ugyanakkor arra kötelezné a társaságokat, hogy a kötelező biztosítási kötvényeken tüntessék fel a jutalékot mind abszolút értékben, mind pedig annak a teljes árhoz való viszonyulását.

Biró Albin, az ASF tagja a Krónikának elmondta: a felügyeleti hatósághoz tavaly csak a kötelező gépjármű-biztosításokkal kapcsolatban mintegy 20 ezer panasz érkezett, ezt próbálják most a nem túl népszerű tervezettel orvosolni.

A szakember szerint a szavatoló tőke növelésének ötlete vitatható, mert ugyan a társaságok tartaléka nagyobb lesz, de bevételük nagy része a tartalékalapba folyik majd be, és nem a jövedelmet növeli, így ez után nem fognak adózni. A szakértő arról is beszámolt, hogy a tervezet egy másik pontja szerint a meghirdetett díjakat hat hónapig nem módosíthatnák a társaságok.

A hatóság a közvetítők, brókerek közvetítési díját is szabályozná: az eddigi 14 – kirívóbb esetekben 25 százalék – helyett 10 százalékban határoznák meg a juttatást.

Hirdetés