Visszaszólnak a magyar politikusok George Maiornak

Nem a titkosszolgálatok dolga az autonómia. Politikai döntésekbe csak ne szóljanak bele, vallják politikusaink.
Hirdetés

Hevesen bírálják a Krónika által megszólaltatott erdélyi magyar politikusok a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának minapi kijelentését, miszerint a titkosszolgálat mindent elkövet a székelyföldi önrendelkezés megakadályozásáért. Mint ismeretes, George Maior hétfőn egy interjúban kijelentette : „azon vagyunk, hogy ne lehessen kierőszakolni a területi autonómiát és más olyan dolgokat, amelyekre a szomszédainknak (Magyarországnak) ez az új, nemzetinek nevezett politikája irányul”.

Borbély László az autonómiatörekvések elutasítása kapcsán a román társadalomban tetten érhető konszenzus ellenére is meglepőnek tartja az állásfoglalást. „Nem a SRI igazgatójának kell minősítenie a különböző politikai törekvéseket, hisz ez nem tartozik a titkosszolgálatok hatáskörébe” – vélekedett a az RMDSZ politikai alelnöke, aki szerint Maior kijelentése társadalmi mentalitást tükröz.

Hozzátette, ennek fényében nem véletlen, hogy a múlt év végén az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a decentralizációs törvényt. „Ezek után az a feladatunk, hogy ismertessük és magyarázzuk el a román közvéleménynek, hogy az autonómia, illetve a központosított rendszer lebontása nem kimondottan a magyarok, hanem mindannyiunk érdeke” – szögezte le Borbély.

Verestóy Attila úgy vélekedett: civilizált, demokratikus államokban a titkosszolgálatok nem szólhatnak bele politikai döntésekbe, sőt még véleményük sem lehet a legitim politikai erők közötti egyezségekről. A szenátus titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának tagja leszögezte, az autonómia összetett rendszereinek kialakítása a többség és a kisebbség megegyezése révén valósulhat meg, de a titkosszolgálatok a területi autonómiát sem segíteni, sem megakadályozni nem tudják.

Ha kíváncsi, hogy mit gondol a témáról Márton Árpád háromszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő, Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester, a titkosszolgák kedvence, vagy Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, kattintson az alábbi linkre.

Hirdetés