Újra kell gondolni Tusványos biztonságát?

Nagyon kinőtte magát az immár negyedszázados Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Lehet, jobb, ha fizetőssé teszik, a rend őrei pedig jobban résen lesznek, vélik a szervezők.
Hirdetés

Előfordulhat, hogy jövőre belépődíjat szednek a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői, miután a korábbinál lényegesen több botrány tarkította az idei Tusványost. 

Sándor Krisztina, a rendezvény egyik szervezője az ErdélyFm-nek szerdán azt mondta, a jövő évi fesztivált szeptemberben kezdik el szervezni, de már most felmerült, szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Szerinte az, hogy a fesztivál ennyire közkedvelt a kiskorúak körében is, részben annak köszönhető, hogy ingyenes.

„Természetesen felmerült bennünk, hogy mit lehetne tenni. Az is felmerült, hogy belépőt kellene kérni, ezt elsősorban azért, gyakorlatilag már péntek-szombaton kezelhetetlen tömeg van Tusványoson minden évben. Nagyon sokan lejönnek a környékről, pontosan azért, mert ingyenes. Emellett valószínűleg a rendőrség fokozottabb bevonását is meg kell fontolnunk” – fejtette ki Sándor Krisztina.

Elmondása szerint jövőre azt is szigorúbban ellenőriznék, az árusok ne szolgálhassanak ki alkohollal kiskorúakat.

A múlt heti diáktábor egy kiskorú résztvevője a vonat elé vetette magát, egy 18 éves fiatal pedig eltűnt. „Egyik fiatal sem a tábor területén tűnt el, vagy nem ott történt a szerencsétlenség. Ugyanakkor szervezőkként megrendített az eset, és felelősséget is érzünk a történtekért. A hatóságok ebben az esetben nem hibáztatják a szervezőket és nem is vontak felelősségre, ugyanis konkrétan mind a két eset a szabadegyetem területén kívül történt, bár ugyanazon a településen” – fogalmazta meg Sándor Krisztina.

Hirdetés