Több a pénz! – mondja a kormány

Dehogyis, csak kevesebb a beruházás - mondja a Költségvetési Tanács. Pontáék kiigazították a büdzsét.
Hirdetés

Elfogadta csütörtökön a kormány az idei első költségvetési kiigazítást, amely azonban nem tartalmazza a tervezett nyugdíjjárulék-csökkentést és annak hatását.

Az Agerpres hírügynökség szerint a kormány megszavazta csütörtöki ülésén a módosítást, amelyről Victor Ponta miniszterelnök elmondta: annak mérlege pozitív, hiszen „senkitől nem kellett elvenni pénzt”. A miniszterelnök kiemelte, hogy az első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest az állami költségvetés

bevételei 1,5 milliárd lejjel magasabbak. 

A tervezet szerint a gazdaság 2,8 százalékkal növekszik majd idén, nem 2,2 százalékkal, ahogy a kormány becsülte az eredeti költségvetés összeállításakor. Arra számítanak, a GDP 658,6 milliárd lej helyett 662,3 milliárd lej lesz.
 
Ponta közölte, hogy várhatóan szeptemberben egy második kiigazítást is végrehajtanak, és reményét fejezte ki, hogy akkor több pénzzel lehet majd kiegészíteni

a minisztériumok költségvetését.

Most az egészségügyi tárca kapott 500 millió lejt, az egészségbiztosító 165 millió lejt, Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman és Prahova megye egyenként 50 millió lejt árvízkárok enyhítésére, az oktatási minisztérium 150 millió lejt fizetési kötelezettségei törlesztésére, 20 milliót pedig óvodákra és két egyetemre. 
 
A szállításügyi minisztérium 350 millió lejjel dobhatja meg a veszteséges államvasutat, a gazdasági minisztérium 300 millióból újíthat technikát, az igazságügy 43 millió lejt költhet a személyzetre és bírósági épületek befejezésére. A kulturális és a vallási tárca 10-10 millió lejt kapott, valamint 600 millió lejt a helyi önkormányzatok tartozásának kiegyenlítésére. A belügyminisztérium 200 milliót kapott az őszi elnökválasztás megszervezésére.
 
Viszont a bukaresti Költségvetési Tanács csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy az első fél évben a bevételek elmaradtak a kormány által tervezettől, és az államháztartási hiánycélt azért sikerült a vállalt keretek között tartani, mert

a kormány csökkentette a beruházásokat.

A tanács arra is felhívta a figyelmet, hogy kormány nem foglalta bele a módosításba a nyugdíjjárulék-csökkentést és annak hatását, ugyanis a kormány októbertől tervezte a munkáltatói nyugdíjjárulék 5 százalékos mérséklését. 
 
Ez a terv elakadt azt követően, hogy Traian Basescu államelnök visszaküldte a parlamentnek a járulékcsökkentésről elfogadott törvényt. A törvényhozói testület most vakáción van, ezért kérdésessé vált, hogy októbertől alkalmazható-e a tervezett munkáltatói adóteher csökkentés.

Hirdetés