Szilícium-völgyi karrierről álmodoznak a mai fiatalok

Mi jelenti az álomszakmát manapság egy pályakezdő fiatal számára és mit gondolnak ugyanerről a szülők?
Hirdetés
Az Adevărul napilap egy beszélgetéssorozatot indított annak felmérésére, hogyan gondolkodnak a román munkavállalók saját állásaikról, a munkaerőpiacról, továbbá milyen kihívásokkal szembesülnek a frissdiplomások álláskereséskor, és milyen pályák felé terelgetnék a szülők csemetéiket. A beszélgetések kiindulópontja a D&D Research kutatóintézet legutóbbi témába vágó felmérése volt.
 
A beszélgetéssorozat eddigi megállapításai közül talán a legfontosabb az, hogy óriási a szakadék a szülők és a fiatalok elképzelései között, ami az ideális szakmát illeti. Míg a fiatalok 53 százaléka olyan munkára vágyik, amelyből gyorsan meggazdagodhat, és jóformán mindegy, hogy kell-e hozzá felsőfokú végzettség, addig a szülők 65 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy gyermeke főiskolát vagy egyetemet végezzen, hogy majd egy megbecsült, jól fizető hivatása legyen. Ez a mentalitásbeli különbség sok fiatal jövőjére rányomja a bélyegét. 
 
 

 

A 18–24 év közöttiek többsége szilícium-völgyi karrierről álmodozik, legalábbis az IT-szakmák iránt érdeklődik, mert abban látnak sok pénzt. Az Adevărul Live meghívott szakemberei úgy vélekedtek: már az általános iskolában fel kellene mérni, miben tehetségesek a diákok, és tudatosan kell abba az irányba terelni őket. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy manapság a szakemberekből van a legnagyobb hiány, aminek a pótlásához nem szükséges egyetemi diplomával rendelkeznie a diáknak. Csakhogy a szülők szívesebben látnák csemetéjüket a jogi vagy orvosi karon…  

Fotó: Ürmösi Levente Mihály, grafikon: Adevărul

 

    

Hirdetés