Románia, a korrupció temploma

Nem kicsit áll rosszul az ország oktatás, munkavállalás, infrastruktúra szempontjából, de korrupcióban, pénzmosásban és templomépítésben legalább Románia a király.
Hirdetés

Két – az Európai Bizottság és az Európa Tanács által kiadott – jelentést is ismertetett a sajtó, amelyek alapján bátran kijelenthetjük, nem túl fényes az élet Romániában. És akkor most még finoman fogalmaztunk.

Az Európai Bizottság hatodik gazdasági, szociális és területi kohéziós jelentéséből például megtudhatjuk, hogy európai szintén Romániában a legmagasabb az egy főre eső templomok száma, miközben az infrastruktúra nálunk a legelmaradottabb, viszont az ország elnyerte a legkoruptabb államnak járó díjat, ráadásul itt a legszegényebbek és legkevésbé iskolázottak az emberek.

A szegények országa

Mint az európai statisztikákból kiderül, a romániai vásárlóerő fele az európai átlagnak, az egy főre utó bruttó hazai termék (GDP) az ország nyolc régiójából hatban 2011-ben alacsonyabb volt az európai átlag felénél. A munkanélküliségi mutatók viszont eközben az egekben járnak, az Epoch Times România elemzője szerint köszönjük mindezt a fizetések csökkentésének, az elbocsátásoknak, az állami intézményekhez történő alkalmazások befagyasztásának, mindez ugyebár a válságra és az intézményi átszervezésre hivatkozva történt meg.

Megtudjuk továbbá, hogy kilenc háztartásból egy esetében fordul elő, hogy egyetlen családtag sem munkavállaló. Ezt tetézik az oktatási lemaradások is, tömegek félanalfabéták, sokan semmilyen felsőfokú oktatásban nem vettek részt.

Nem kevésbé drámai a helyzet, ha a lakások infrastruktúráját vesszük górcső alá, a háztartások valamivel kevesebb, mint felében nincs folyóvíz és csatornázás. A szennyvíz eközben sok esetben a folyókban köt ki, hogy majd egy alapos tisztítást követően mások csapjából az folyjon ki.

De legalább a pénzmosás virágzik

Az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (MONEYVAL) által készített jelentés eközben arra világít rá, hogy javította ugyan Románia a törvénybe ütköző vagyonok befagyasztására és elkobozására irányuló törvénykezést és a fellépés hatékonyságát, ám a pénzügyi rendszer sebezhető a pénzmosás jelenségével szemben.

„Románia javította a jogszabályi környezetet, valamint a törvénybe ütköző vagyonok befagyasztásának és elkobozásának hatékonyságát. Mindezek ellenére a törvény alkalmazásával megbízott intézményeknek aktívan kell fellépniük, párhuzamosan kell folytatniuk a pénzügyi vizsgálatokat azoknak a bűnügyi cselekedeteknek a felderítésével, amelyek generálják az illegális jövedelmeket” – mutat rá az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (MONEYVAL) által készített jelentés.

A dokumentum értelmében „plusz erőfeszítésekre” van szükség, hogy a pénzmosás elleni küzdelem legyen. A szakértők úgy vélik, hogy mivel Románia az Európai Unió keleti határán helyezkedik el, és egyaránt része a balkáni, illetve európai–ázsiai csempészútvonalnak, az ország „vonzó” az adócsalók és bűnözői csoportok számára. A jelentés szerint a feketegazdaság a GDP 30 százalékát teszi ki (2011).

A jelentés a negyedik, 2013. május 27. és június elseje között lezajlott romániai felülvizsgálati látogatás nyomán készült.

Kép: www.biziday.ro

 

Hirdetés