Kisokos telefonod külföldi „barangolásához”

Nagyon ráfázhatunk a nyaralásra, ha nem figyelünk oda arra, hogy az Európai Unión kívül nem szabályozottak a romanigtarifák.
Hirdetés

Az Európai Unióban alkalmazott roamingtarifák akár ötvenszeresét is elérhetik a díjszabások az EU-n kívüli országokban, ezért a Távközlést Felügyelő és Szabályozó Országos Hatóság (ANCOM) azt tanácsolja a távközlési szolgáltatók romániai ügyfeleinek, akik külföldre utaznak, hogy figyelmesen tanulmányozzák át a szolgáltatók díjszabásait.

A Veritel.ro portálon olvasható adatok szerint egy Szerbiában, Montenegróban, Egyiptomban, Marokkóban, Kanadában, az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Arab Emírségekben (Dubajban) tartózkodó román állampolgár roaming üzemmódban akár percenként két eurónál többet is fizethet egy Romániával kezdeményezett telefonbeszélgetésért, illetve egy eurónál is többet egy fogadott hívásért.

Ami az adatforgalmi szolgáltatásokat illeti, egy romániai mobilinternet-felhasználó, aki szabvány díjszabást használ, és például Törökországba, Moldovába, Moontenegróba, Szerbiába vagy az Egyesült Államokba utazik, 5 euró/MB-nél kezdődő standard tarifát fizet az adatforgalomért, miközben a költségek meghaladhatják a 10 euró/MB-t is az olyan úti célok esetében, mint Egyiptom, Marokkó, Thaiföld vagy Tunézia, vagy akár a 13 euró/MB-t Ausztrália, Brazília vagy Japán esetében.

Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az adathasználatért kiküldött nagy összegű számlák okozta sokk, a külföldre utazó romániai felhasználók sms-ben, email-ekben vagy felugró ablakokban kapnak szöveges figyelmeztetést, amennyiben a letöltött adatmennyiség értéke megközelíti vagy meghaladja az előzetesen rögzített 50 eurót. A felhasználók ugyanakkor kérhetik a szolgáltatóktól egy másik, kisebb vagy nagyobb összegű küszöbérték megszabását.

Hirdetés