Ez a cikk viszont Orbán Viktor tusványosi beszédéről szól

Pontosabban arról, hogyan látják a román lapok a miniszterelnök kijelentéseit.
Hirdetés

A keddi román lapok Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elmondott beszédével foglalkoznak; a miniszterelnök arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű.

A szabadelvű Gândulban Lelia Munteanu az Orbán Viktor: egy zseb-Putyin című írásban egy karizmatikus, meggyőző, ám ugyanakkor „veszélyes kisiklásokra” hajlamos vezetőként írta le a miniszterelnököt, akinek állítólag az a legnagyobb gondja a liberalizmussal, hogy az nem szolgálja a nemzeti érdeket és nem óvja a közvagyont. A cikkíró szerint ezt úgy kell érteni, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett nem liberális államszerveződés valójában a revizionizmusnak teremt keretet és ilyenként egész Európa számára veszélyt jelent.
 
A jobboldali román államfőhöz közel álló Evenimetul Zilei, és a hasonló irányultságú Hotnews.ro portál is közölte Vladimir Tismaneanu Orbán Viktor szédületes irányváltása című elemzését. Az Amerikában élő politológus szerint Orbán Viktor, aki „a polgári demokrácia nagyszerű ígéreteként érkezett” a politikába és Nagy Imre 1989-es újratemetésén mondott beszédével örökre beírta magát Kelet-Európa történelmébe, most a „putyini rendőrállamot dicsőíti”, egyre inkább egy tekintélyelvű „etnokrácia” felé fordul, amely már „fojtogatja a demokráciát”.
 
Az Orbán politikája Kelet-Európát veszélyezteti című írásában Cristian Cămpeanu, a jobboldali beállítottságú România Liberă vezércikkírója úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök „emberarcú fasizmust” javasolt a liberális demokrácia helyett tusnádfürdői beszédében. A szerző szerint Orbán Viktor a civil szférát és a szabad sajtót „külföldről pénzelt” ellenségként próbálja elhallgattatni és szerinte ez a „rossz példa” ragadós lehet azokban a kelet-európai országokban, ahol a demokrácia még nem elég érett.
 
A liberális Adevărul blogrovatában Demény Péter közölt cikket Orbán Viktor sötét karizmája címmel. A szerző vitába szállt Sabin Gherman erdélyi újságíróval, aki Orbán Viktor gazdasági eredményeit dicsérte. Demény szerint ugyanis minden diktátornak megvan a maga jó oldala, ez azonban nem feledteti a Brüsszellel szemben folytatott „faragatlan” diskurzust, vagy azt, hogy idegengyűlölő „ál-értelmiségiekkel” vette körül magát – állította a cikkíró.
 
A Ziarul Financiar gazdasági lapban Bogdan Cojocaru arról cikkezett, hogy Orbán Viktor a szingapúri, kínai, indiai, orosz és török modellt akarja követni, vagyis olyan országokét, amelyek nem a „hagyományos nyugati értékek” útján járnak. A cikkíró szerint a magyar miniszterelnök által dicsért országok közül csak az államkapitalizmust megtestesítő Szingapúr tekinthető fejlett és stabil gazdaságnak, a többi állam egy főre eső GDP-je nem, vagy alig magasabb a magyarnál.

Hirdetés