Senki sem kötelezheti a kormányt az autonómia biztosítására?

A közigazgatási és fejlesztési minisztérium ezt biztosra állítja. Ezt jól megmondták az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának is.
Hirdetés

Romániát semmilyen nemzetközi jogi szabályozás nem kötelezi arra, hogy a Székelyföldnek autonómiát biztosítson – állítja a kormány, amelynek álláspontját a Krónika című napilap idézte. Az országos terjesztésű napilap azt követően kérte ki a közigazgatási és fejlesztési minisztérium álláspontját a székelyföldi autonómiahatározatok ügyében, hogy az Európa Tanács (ET) keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának irodája megbízta a kongresszus monitoring-bizottságát, tárgyalja meg a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak ügyét, és levélben kérte fel Románia illetékes miniszterét, hogy fejtse ki a bukaresti kormány álláspontját.
A lapnak elküldött válaszban – amit a nemzetközi szervezethez is eljuttattak – a minisztérium kifejtette, hogy Bukarest szerint alkotmányellenesek a székelyföldi önkormányzatok által elfogadott autonómiahatározatok, Romániát pedig semmiféle nemzetközi jogi szabályozás nem kötelezi a kisebbségek számára önrendelkezés vagy kollektív jogok biztosítására.
Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács februárban intézett felhívást a Székelyföld 153 önkormányzatához, hogy határozatban nyilvánítsák ki az autonómia iránti igényüket és azt, hogy egyetlen, különálló közigazgatási egységhez akarnak tartozni. A területi autonómiát célzó határozattervezet tartalmazza, hogy ez a közigazgatási egység viselje a Székelyföld nevet, sarkalatos törvény szavatolja számára az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett legyen hivatalos nyelv a magyar.
Ezt a határozatot eddig 16 önkormányzat szavazta meg, miután a háromszéki Barót önkormányzata is elfogadta az SZNT által javasolt határozattervezetet. A három székely megye prefektusai vélhetően valamennyi határozatot megtámadják a közigazgatási bíróságon.

Hirdetés