„Lovas egyetem” Háromszéken

Félévi vizsga csutakolásból? Zéhá ügetésből? Nem biztos, hogy ilyesmi lesz, az viszont igen, hogy a Sapientia-egyetem keretében lovassport- és lótenyésztői szakdiploma megszerzésére is lehetőség nyílik Sepsiszentgyörgyön.
Hirdetés

Szombaton, a Székely Vágta első napján írták alá a maksai Benke-kúriában azt az ötoldalú együttműködési szerződést, melynek révén Háromszéken az országban elsőként lesz lehetőség lovassport- és lótenyésztői szakdiploma megszerzésére a megyeszékhelyen beinduló Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) keretében, a Kaposvári Egyetem közreműködésével.

– A Magyar Rektori Konferencia már több hónapja azon dolgozott, hogy a határon túli képzésekkel kapcsolatban hogyan tudna végre valamilyen konkrét eredményt elérni. Eddig ilyen téren nem volt egy bizottság, amely ezzel foglalkozott volna, de most örömmel jelentem be, hogy május 12-én ezt a bizottságot megalakították – közölte dr. Szávai Ferenc professzor, a Kaposvári Egyetem rektora. Hozzátette: Magyarországon a lovassport- és lótenyésztői képzés indítási jogát a Kaposvári Egyetem kapta meg, ez idén szeptember 1-jétől indul be, ilyen képzés az anyaországban máshol nincs.

– Ezelőtt két évvel lehetőség nyílt arra, hogy egyetemünk kihelyezett tagozatot hozzon létre Sepsiszentgyörgyön, ahol négy év alatt agrár-, illetve erdészmérnöknek lehet tanulni. Időközben a térségben a lótenyésztés iránt is megfogalmazódtak igények. Romániában ilyenre nem lenne lehetőség, ezt mi nem tudnánk elindítani, ezért örülünk a Kaposvári Egyetem új képzésének – közölte dr. Székely Gyula professzor, a Sapientia EMTE rektor-helyettese. 

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke rámutatott, néhány éves elképzelésük látszik beérni, hiszen 2010-ben szervezték a Székely Vágta első kiadását, és most a magyar nyelvű agrártudományi és erdészeti egyetemi képzés is hasonlóan beindulni látszik, hiszen Háromszéken erre van igény.

    

Hirdetés