Magyarország elönti tejjel Erdélyt?

A gazdaszövetség kiakadt, hogy a Napolact inkább a határon túlról hozza a nyers tejet, minthogy felvásárolja a hazait. Miközben azzal adja el a termékeit, hogy Tej Erdély szívéből.
Hirdetés

Nemzeti rivalizálással fut több román portálon is a nap agrárhíre. Így nyomják le a magyarok az erdélyi románokat! – kürtölte szét a Vocea Transilvaniei, hogy a Napolact Magyarországról is vásárol nyers tejet. De hogy mennyire kell megijednünk attól, hogy ezentúl magyar tejben fogunk fürödni, csak a capital.ro-ról derült ki.

Elöntik?

Ötven erdélyi tejbegyűjtő központtal szüntette meg az együttműködést a kolozsvári Napolact tejfeldolgozó, mert olcsóbb neki, ha Magyarországról hozza be a nyers tejet – állítja Claudiu Frânc, a Romániai Marhatenyésztők Szövetségének elnöke.
 
Frânc nehezményezi a Napolactot birtokló Friesland vállalat döntését, szerinte így is Romániában a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára, 1,1 – 1,46 lej literje, vagyis mintegy 27 cent, míg Hollandiában például 49 cent. A capital.ro pénzügyi portálnak adott nyilatkozatában azt állítja, neki a cég képviselői azt mondták, olcsóbb egy 30 tonnás tartálykocsiban Magyarországról hozni a tejet, mint begyűjteni ezekből a Maros, Szatmár és Szilágy megyei központokból.
 
Szerinte nagy a baj, mert egyedül Maros megyében van legalább 50 központ, ahova naponta százezer liter tej érkezik, a három megyében összesen 200 ezer liter tejjel nem tudnak majd mit kezdeni. A gazdák kétségbeesettek, állítja, a szövetség próbál másik tejfeldolgozót keresni.

Nyáron túl sok, télen túl kevés

A Friesland szerint viszont összesen csak ötezer liter tejet szedtek össze naponta abból az 50 tejbegyűjtő központból, amellyel most szerződést bontottak. Sőt idén több tejet gyűjtenek be, mint tavaly, Erdélyben több mint ezer gazdaság a partnerük.
 
A behozatalt azzal indokolja a cég, hogy Romániában olyan az éghajlat, és úgy szervezték meg a marhatenyésztő gazdaságokat, hogy a meleg időszakban túl sok tejet termelnek, a hidegben pedig túl keveset. A különbözetet külföldről fedezi a cég. Idén nyáron 30 százalékkal nagyobb a túltermelés, ezért szerződést bontottak 50 kisebb begyűjtőközponttal.
 
De – szögezi le azonnal a Friesland közleménye – a Napolact termékeit továbbra is kizárólag erdélyi gazdaságokból vásárolt tejből készítik. A téli hónapokban a felhasznált nyers tej 5-10 százaléka származik más uniós országból, márciustól pedig kizárólag hazai tejből dolgoznak – áll a közleményben.
 

Hirdetés