Vásárhelyi Forgatag: pénz még nincs, de alakul már a program

Mi a közös Rúzsa Magdiban, a Balkan Fanatikban, Nagy Feróban, a Beatriceben, a Folkerben és a Maszkura és a tücsökrajban? Csak annyi, hogy mindannyian ott lesznek a II. Vásárhelyi Forgatagon.
Hirdetés

Sebestyén Aba, a fesztivál művészeti vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: mintegy 40 ezer résztvevőre számítanak augusztus 27. és szeptember 1. között a második alkalommal tartandó Vásárhelyi Forgatagon Marosvásárhelyen. Céljuk a tavalyi forgatag színvonalának megőrzése, ugyanakkor igyekeznek a tavalyihoz képest gazdagabb és színesebb programot kínálni a marosvásárhelyieknek.

A zenei programból kiemelte Rúzsa Magdi mellett a Balkan Fanatik, Nagy Feró és a Beatrice, a Folker, a Maszkura és a tücsökraj fellépését és arra is felhívta a figyelmet, hogy

külön zenei program készül a gyermekeknek.

Hangsúlyosabban meg akarják szólítani a fiatalokat, ezért a forgatag fő helyszínén, a Maros partján felállítanak egy úgynevezett alternatív sátrat, ahol slam poetry, kontakttánc, borkóstoló és egyéb programok várják a fiatalabb korosztályt.
 
A Vásárhelyi Forgatag egyik fénypontja a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója lesz, amelyre valamennyi vásárhelyről elszármazott személyt várják. Kirsch Attila főszervező elmondta, hogy 1500 meghívót küldtek szét és eddig 782 visszaigazolásuk van a közösségi portálokon. A rendezvényt a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tartják.
 
Az idei forgatagon újdonság lesz a színházi program, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Yorick Stúdió, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, valamint a Spektrum Színház biztosít. A forgatagon fellép Haumann Péter is, aki a Szókratész védőbeszéde című előadást viszi színre kétszer.
 
Portik Vilmos főszervező elmondta, hogy a marosvásárhelyi önkormányzattal

nem sikerült továbbra sem megállapodniuk

a város néhány közterének lefoglalásáról a fesztivál idejére. Portik nem fűz nagy reményeket ahhoz, hogy ez sikerül, de a forgatagot így is megszervezik, amelynek főbb programjai a Marosvásárhellyel szomszédos, Marosszentgyörgyhöz tartozó területen kapnak helyet.
 
Közölte, hogy tavaly 50 ezer euróból gazdálkodtak, az idén 80 ezer euróra tervezik a költségvetést, de eddig csak egy része van meg ennek az összegnek, mert csak Magyarországról kaptak nagyobb összegű támogatást és egyelőre a marosvásárhelyi vállalkozók által ígért összeg is elmarad a tavalyi 15 ezer eurótól. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal ugyanis csak olyan feltételek mellett hajlandó támogatni anyagilag a rendezvényt, amelyekkel a szervezők szerint a forgatag jellege gyökeresen megváltozna az ő elképzeléseikhez képest.
 
Fotó: www.facebook.com/forgatag

Hirdetés