Már megint észak-erdélyi autópályával kecsegtetnek

Lassan már csak a Nagyváradot az Alfa Centaurival összekötő autópályát nem ígérték még meg a politikusok. A tény: jelen pillanatban az észak-erdélyi sztrádából 52 kilométer létezik. Na de majd most! – szól az újabb ígéret. Ja, amúgy novemberben államfőválasztás lesz.
Hirdetés

A következő években több mint 60 kilométer épül meg az észak-erdélyi autópályából – jelentette ki kedden Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

A politikus elmondta, hogy az országos útügyi és autópálya-társaság az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszára hirdetett közbeszerzési eljárást, ami Marosugrát és Marosvásárhelyt köti össze. A 14,6 kilométeres utat a szerződés megkötésétől egy év és négy hónap alatt kell megépíteni.

Emellett egy 4,5 kilométeres bekötőút is épül, amely a Marosvásárhelytől Segesváron át Brassó felé haladó E60-as jelzésű úthoz csatlakoztatja az autópályát.

A politikus emlékeztetett, hogy az RMDSZ a márciusi kormányba lépésekor állapodott meg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) az észak-erdélyi autópálya építésének folytatásáról. Így az elmúlt hónapokban elkezdődött a közbeszerzési eljárás Gyalutól nyugatra egy 9 kilométeres szakaszra, illetve egy másik 37 kilométeres szakasz esetében, amely Aranyosgyérest Marosugrával köti össze.

A beruházások nagy részét európai uniós pénzből finanszírozzák.

Az észak-erdélyi autópálya története olyan szövevényes, hogy bármelyik dél-amerikai szappanoperaíró sírva adná vissza a diplomáját, mondván: ő ilyet sohasem tudna kitalálni. Az eredetileg 415 kilométer hosszúra tervezett, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó, Észak-Erdélyt átszelő autópályát 2012-ig kellett volna megépíteni, de a román állam 2003-ban előnytelen szerződést kötött az amerikai Bechtel vállalattal, amely csak az Aranyosgyéres és Gyalu közötti 52 kilométeres szakaszt építette meg, illetve Bors és Berettyószéplak közötti másik szakasz mintegy felét.

Hirdetés

A kormány felbontotta a szerződést az amerikaiakkal, ezért kell most újabb közbeszerzési eljárásokat hirdetni.

A jelenlegi román kormány egyelőre Bors és Marosvásárhely között akarja megépíteni az autópályát, a Marosvásárhely és Brassó közötti szakasz kivitelezése bizonytalanná vált, mert uniós pénzekből nem finanszírozható, és a bukaresti kormány szerint a román állami költségvetési pénz nem elegendő erre.

 

Hirdetés