Ne zárják le többé a Főteret

Kéri mintegy száz kolozsvári polgár. Mert ez közös vagyonunk, a demokrácia terepe, ahova mindenkinek joga van belépni függetlenül attól, mennyit keres.
Hirdetés

Online petíciót címzett Emil Boc kolozsvári polgármesterhez kedden az SOS civil csoport. Az Adrian Dohotaru által indított petíció felrója a városvezetésnek, hogy vasárnap már másodjára engedte teljesen lezárni a Főteret magánjellegű rendezvény miatt. 

Az első a július 3-i Billy Idol-koncert volt, amely ugyan csak este hétkor kezdődött, de a teret már reggel hétre lezárták, a kerítésekre pedig a bukucskálást megakadályozó reklámbannereket függesztettek. Múlt vasárnap a Color Run nevű, nem versenyjellegű tömegfutás szervezői kerítették el az egész teret. Ahol a rajtot szintén délutánra ütemezték, de a teret már reggelre lezárták a gyalogosforgalom elől. A futamra pedig elég borsos, száz lej körüli nevezési díjat kértek.
 
Dohotaru úgy érvel a petícióban, hogy a Főtér a város legfontosabb nyilvános tere, amelyet mindenki ingyen használhat átkelésre, pihenésre, találkozásra magán- és közügyekben egyaránt. Vagyis ez a helyi demokrácia legfőbb nyilvános terepe, ideiglenes privatizációja pedig ellenkezik a tér közéleti szerepével.
 
Itt a polgárok anyagi lehetőségeiktől függetlenül, egyenlő felekként találkozhattak egymással, a tér magáncélú kibérlése pedig nemcsak megakadályozza ezt, hanem rendezvényfogyasztókká változtatja őket, és megkülönböztetést vezet be köztük jövedelem és érdeklődés alapján.
 
Nem a közérdekű eseményeket ellenzi a petíció, hanem egyes közjavak ideiglenes magánosítását.
 
A petíció szerint a fizetős tömegrendezvényeket az ilyen célra megfelelő területeken kellene megtartani (stadionban, sportcsarnokban, város szélén), ahol a távolság vagy a falak megakadályozzák a zajszennyezést, a Főtér keleti és nyugati oldalát pedig az eredeti terveknek megfelelően le kellene zárni az autós forgalom elől, és tovább fásítani. 
 
Mi több, ezeken a részeken, illetve a Deák Ferenc / Eroilor utcán, amelyet hétvégenként kellene autómentesíteni, sportolásra alkalmas eszközöket (kosárpalánkokat, röplabda-, lábtenisz- és tollaslabdahálót) kellene felállítani, míg a Főtér maradjon meg a helyi polgárok találkozási pontjának és fő turisztikai attrakciónak.
 
A petíciót reggel óta 90 személy írta alá

Hirdetés