Jobboldali pártfúzió több lépésben

Az elnökválasztáson még csak szövetségként fog szerepelni a PNL/PDL, de 2016-tól ezen a néven párttá alakul.
Hirdetés

Több lépésben valósul meg Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) fúziója: a két jobboldali ellenzéki erő választási szövetségként indít közös jelöltet az őszi elnökválasztáson. 

 
Az egybeolvadást csak a 2016-os parlamenti választások utánra tervezik: addig a PNL/PDL-nek két társelnöke és (a két egyesülő pártot fele-fele arányban képviselő) paritásos vezetősége lesz – derült ki az alapszabály-tervezetből. A két párt július 26-án külön-külön, majd együtt rendez kongresszust, hogy meghozzák az egyesülésükről szóló politikai határozatokat.
 
Klauss Johannis, a PNL elnöke kedden bejelentette: a liberálisok július 21-én döntik el, kit javasolnak közös államfőjelöltnek. A jelöltségre a tisztségeiről lemondott Crin Antonescu volt pártelnök is pályázik, de a felmérések szerint Johannisnál lényegesen kisebb esélye lenne a választás második fordulójában a szociáldemokrata Victor Pontával szemben.
 
A PDL már tavaly megválasztotta államfőjelöltjét Catalin Predoiu volt igazságügyi miniszter személyében, de neki még Antonescunál is rosszabb eredményt jósolnak a felmérések. A jobboldali összefogás közös jelöltjének megnevezését augusztus elejére ígéri a PNL és a PDL.
 

Hirdetés