Tizenöt székely település adta eddig írásba autonómiaigényét

Az SZNT kezdeményezésére tizenöt székely önkormányzat fogadott el határozatot az autonómiáról. Izsák Balázs elnök a többi 138 önkormányzatot is erre buzdítja.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) öt hónappal ezelőtt fordult felhívással Székelyföld önkormányzataihoz, hogy határozatban nyilvánítsák ki az általuk képviselt közösségek igényét az autonómiára. 

Eddig Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Gyergyószárhegy, Makfalva, Uzon, Székelyderzs, Kápolnásfalu, Gyergyóditró, Kökös, Székelykeresztúr, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Székelyudvarhely, Csíkszereda és Szentegyháza önkormányzatai tettek eleget ennek a felkérésnek, és egyhangú szavazással elfogadták a határozatot.
 
Az SZNT elnöke, Izsák Balázs közleményében úgy vélekedett, hogy a tizenöt székely önkormányzat a pártpolitikai viták fölé emelte Székelyföld autonómiájának és egységének ügyét. Azok a román nemzetiségű önkormányzati képviselők pedig, akik támogatták a határozatot, megértették végre azt, hogy az autonómia nem ellenük irányul. Izsák arra biztatja a többi 138 székely önkormányzatot, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni a prefektusok által, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen csak így adhatnak új lendületet azon fórumok munkájának, amelyek érdemben elkezdtek foglalkozni Székelyföld ügyével.
 
A határozatot az SZNT eljuttatta Románia kormányához és parlamentjéhez, az Európa Tanácshoz, az Európai Unióhoz és az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez. 

Hirdetés