Hetven éves lett Rubik Ernő

Aki harminc évesen tervezte meg a Rubik-kockát. Eredetileg oktatási segédeszköznek szánta, világszám lett belőle.
Hirdetés

Július 13-án lett hetvenéves Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező, a világsikerű bűvös kocka megalkotója.

A háború alatt, 1944-ben született Budapesten, a repülőgép-tervező Rubik Ernő fiaként – írja az évfordulóról megemlékező hirado.hu.
 
Az ifjabb Rubik a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként 1967-ben, majd az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult 1971-ig. Ezután építész-tervezőként dolgozott, 1970 és 1988 között az Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) tanított.
 
 
1974 tavaszán oktatási segédeszközként tervezte meg a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, mérnöki modellezést segítő szerkezetét, amelyről később kiderült, hogy játéknak is igen szórakoztató. 
 
1975-ben rukkolt elő a bűvös kockával, amelyre 1976. október 28-án RU-158 ügyszámon, „Térbeli logikai játék” néven kapott szabadalmat. A kocka a játékosok körében rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert, gyártásához és külföldi terjesztéséhez azonban át kellett verekednie magát a hazai bürokrácia útvesztőin, mígnem végül Rubik-kocka néven meghódította az egész világot.
 
A kocka kirakásának jelenlegi világrekordja 5,5 másodperc, a lassúsági csúcs 26 év.
 
 
Egyesek szerint a Rubik-kockát lenyomja majd a Radosza-gyűrű, de mi ebben nem hiszünk. A színek sokkal jobban néznek ki, mint a számok.
 
Rubik Ernő és a kocka további karrierjéről az alábbi linken olvashat bővebben.
 
 
Címlapkép: Ujvári Sándor / MTI
 

Hirdetés