Én vagyok Snowden, és a nejem is!

Már nem is titkolják a titkosszolgák, hogy mindent tudni akarnak. Mindenkiről. Bírói engedély nélkül. Hatósági kukkolás ellen tüntettünk.
Hirdetés

Röptüntetés dobta fel a szombat délután csúcsosodó vakációs és uborkaszezont a kolozsvári Főtéren. A bringás Critical Mass-ok és a verespatakos tüntetések legismertebb arcai szórakoztak ma a román titkosszolgálat (SRI) nevével és azzal a szándékával, hogy bírói végzés nélkül kotorászna akármelyikünk számítógépén, laptopján, okostelefonján.

Kolozsváron kábé ötvenen, Bukarestben talán százan tüntettek a tömeges megfigyelés ellen. A fővárosban ez a második akció volt, csütörtökön a SRI székházának lépcsőjén olvasták fel George Orwell 1984 című regényét. 
 
Két törvényjavaslat verte ki a civileknél a biztosítékot. Mindkettőt a SRI szorgalmazta, és az egyiket már meg is szavazta a parlament a nyári szünidő ellenére, már csak az államfőnek kell kihirdetnie ahhoz, hogy életbe lépjen. 
 
A kedves édesanyját is?
 
Ne tessék haragudni, de a kedves édesanyját is meg tetszik figyelni?
 
Ez előírja, hogy ezután személyi igazolvánnyal és személyi számmal vehetünk csak pre-pay rendszerű SIM-kártyát a mobilunkba. Ha anonim módon vásároltuk a SIM-kártyánkat, akkor egy éven belül be kell jelentkeznünk a szolgáltatónknál a személyes adatainkkal, különben kikapcsolják a kártyát a hálózatból. 
 
Vagyis a titkosszolgálat a mobilszolgáltatókon keresztül mindig tudni fogja mindenkiről, akinek be van kapcsolva a mobilja, hogy mikor hol tartózkodik, és kikkel van épp együtt. Ilyen rendelkezést eddig csak hat uniós ország hozott: Dánia, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Szlovákia és Bulgária.
 
Ugyanez a törvény kötelezi a nyilvános wifi hálózatot működtető jogi személyeket, hogy egyrészt jelszavazzák le a hálózatokat, másrészt csak úgy engedjék csatlakozni hozzájuk a netezni óhajtókat, ha elkérik előtte a személyes adataikat, és azokat hat hónapig meg is őrzik. 
 
Én vagy Snowden
 
Én is Snowden vagyok, sőt a nejem is az! 
 
Vagyis ha netezni szeretnénk kávézókban, kocsmákban, szállodákban, állomásokon, plázákban elérhető wifi hálózatokon, valószínűleg fel kell majd mutatnunk a személyink, amelyről az adatok lejegyzése plusz munkával terheli meg az ottani alkalmazottakat. Ilyen aztán tényleg nincs egész Európában.
 
Ezzel nagyon könnyen össze tudják kötni a netező kütyünk saját azonosítóját, a MAC-címét (amit rögzít minden hálózat agya, a router) a mi személyigazolványunkkal. És a SRI simán követheti, személy szerint ki mit böngészett a neten, amikor X étteremben ebédelt, vagy Y kocsmában megivott egy sört.
 
A másik javaslat, a kiberbiztonsági törvény még a parlament asztalán fekszik, a szenátus döntésére vár, és tényleg hallatlan. Kinevezi a SRI-t a kiberbiztonság legfőbb országos hatóságának, és arra kötelez mindenkit, aki számítógéppel, laptoppal, táblagéppel, okostelefonnal rendelkezik, hogy az azokon tárolt információkat bármikor a SRI, a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Speciális Távközlési Szolgálat, a kormányőrség vagy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) rendelkezésére bocsássa, ha ezek a hatóságok kérik. 
 
Tömeges megfigyelés elleni tüntetés
 
Bírói végzés nélkül. Mert azt már nem írja elő a törvényjavaslat. Miközben most egy házkutatáshoz vagy számítógép lefoglalásához is bírói végzés szükséges, ahogy ahhoz is igazságügyi felhatalmazás kell, hogy az ügyészek vagy rendőrök valaki után titkosszolgálati módszerekkel nyomozzanak. Ha ez a törvény életbe lép, akkor a titkosszolgálatok „digitálisan megmotozhatnak” bárkit, bármikor.
 
Amikor ezt a törvényjavaslatot vitatta meg a képviselőház IT-bizottsága, a SRI egyik tábornoka, Dumitru Dumbravă érveiből az derült ki, hogy szíve szerint ugyanúgy regisztráltatná a netezésre alkalmas gépeket, ahogy a gépkocsikat a közúti forgalomban, rendszámmal és forgalmi engedéllyel. Vagy ahogy ’89 előtt kellett az összes írógépet és fénymásolót.
 
A kukkoló tábornok
 
Az a szomorú igazság, hogy Dumbravă egy kukkoló.
 
Ezért a civilek azt kérik, hogy ezt a javaslatot ne szavazza törvénnyé a szenátus, illetve a már megszavazottat az államfő ne hirdesse ki, hanem ő vagy a házelnökök vagy az ombudsman támadja meg az Alkotmánybíróságon. Aki ezt szerdán meg is tette.
 
Az aktivisták megjelenése után fél órával a rendőrök is kinéztek a térre, de nem jöttek oda a pár tucat tüntetőhöz. Minek, úgyis ismernek onnan már mindenkit.
 
Ha a törvények életbe lépnek, akkor meg majd még jobban. És nem utólag veszik észre, hogy valakik nyilvánosan fellépnek az ellen, ami nem tetszik nekik. Azaz a titkosszolgálatok vagy az őket irányító politikusok ha akarják, nagyon meg tudnak majd nehezíteni bármilyen civil fellépést.
 
Felmérik a terepet
 
Feltűnt viszont két srác, aki blazírt nyugalommal és egy mérőszalaggal ment az aktivisták közé. Felmérték a terepet. Szó szerint.
 
Mert közben megérkeztek a vasárnapi Color Run színpadi elemei, és elkezdték tervezni, hogyan rendezzék be a teret a nem verseny-, inkább fesztiválszerű tömegfutáshoz.
 
Volt, aki megkérdezte a srácokat, hogy mit csinálnak itt a szemerkélő esőben, de ők ugyanúgy titkolóztak, mint a titkosszolgálatok. A szemerkélés aztán zuhogó esőbe váltott át, és elmosta a csendes tüntetést.
 
Tömeges megfigyelés ellen tüntettünk a kolozsvári Főtéren
 
De legalább látszik, miért kell mérőszalag és kréta a tér berendezéséhez. A Főteret újratervező egyik építész mesélte négy éve, hogy a tér lekövezésekor ők tanították meg a csodálkozó munkásokat arra az agyafúrt cselre, hogy ha zsinórt feszítenek ki a talajszint fölé pár centivel, annak mentén egyenes sorba tudják helyezni a kockaköveket. Amikor az építészek megjelentek, a munkások egyenes sorokat raktak, amikor távoztak, a sorok újra elgörbültek.
 
Ha a SRI útjai is még inkább elhajlanak a civil és igazságügyi kontroll alól, akkor még jobban igazolja a feliratot: a titkosszolgálat a legócskább szakma.

Hirdetés