Nem kapnak diplomát az idén érettségizettek

Csak igazolást arról, hogy sikeresen vizsgáztak. Mert az okleveleket eddig nyomtató cégre rászállt a DNA.
Hirdetés

Érettségi oklevél helyett egyelőre csak igazolást kapnak az idén sikeresen vizsgázók, mert a tanügyminisztérium már nem veszi igénybe a diplomákat 1962 óta nyomtató Romdidac szolgáltatásait. 

Az 1989 előtt minisztériumi igazgatóság, utána céggé privatizált Romdidac szerződéseit a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálja, mert gyanúja szerint korrucpióval és adócsalással jutott monopóliumhoz a diplomanyomtatási piacon.
 
Remus Pricopie tanügyminiszter az állami monopólium híve, legalábbis ami az oklevelek nyomtatását illeti. Elmondta, nem rendezne versenytárgyalást, hanem a Nemzeti Nyomdával szeretné kinyomtatni a diplomákat. Ehhez viszont meg kell változtatni a jelenlegi törvénykezést (hogy a diplomákért ismét a tanügyminisztérium feleljen), ami időbe telik.
 
A miniszter létrehozná az oklevelek online adatbázisát is, amelyben bármikor ellenőrizhető egy diploma hitelessége.
 
Az érettségi lebonyolítását szabályzó rendelet szerint a diákok legkésőbb tíz nappal az utolsó vizsga után meg kell, hogy kapják a sikeres érettségit bizonyító oklevelet. Oklevél helyett viszont most mindenki csak egy igazolást fog kapni. 
 
Korábbi években is éltek az igazolások gyakorlatával. A rendelet szerint az igazolások érvényességi ideje legtöbb 15 nap volt, ezért most ezt a rendeletet is módosították, így azok már egy teljes évig érvényesnek számítanak.
 
Mi több, módosítani kellett az egyetemi felvételiket szabályozó rendeletet is, hogy az egyetemek fogadják el az igazolásokat és azok hitelesített másolatait a jelentkezők dossziéiban.
 
Pricopiét Facebook-oldalán kérdezték, hogy mit tegyenek azok a diákok, akik idén érettségiztek, és külföldi egyetemekre jelentkeztek, mert többségük július 30-ig be kell, hogy nyújtsa az érettségi bizonyítványt. A miniszter nem aggódik emiatt, szerinte az iskolák által kiadandó igazolások is ugyanúgy törvényes okiratnak számítanak, mint az oklevél. 
 
Szerinte Románia az egyetlen ország, ahol napokkal a vizsga után kiállították az okleveleket, más országokban hónapokig, akár egy évig is az igazolással boldogulnak a diákok.

Hirdetés