Kelemen megy, az RMDSZ marad

Megvan a kompromisszumos megoldás. Kelemen távozik a kormányból, a kormány pedig egyelőre nem tartja fenn keresetét a kisebbségi kezdeményezéssel szemben. És persze folytatódik a párbeszéd.
Hirdetés

Felemás megoldást választott az RMDSZ a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szövetség között a kisebbségi jogok uniós szintű rendezése kapcsán zajló per miatt kitört koalíciós konfliktus rendezésére: a szervezet Kelemen Hunor szövetségi elnök korábbi fenyegetése ellenére sem távozik a kormányból, ám Kelemen igen. Az elnök bejelentette: lemond miniszterelnök-helyettesi és művelődési miniszteri tisztségéről is.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) pénteken maratoni hosszúságú, az eredetileg meghirdetettnél két órával hosszabb ülésen döntött arról, hogy nem bünteti kilépéssel a PSD-t, amiért a külügyminisztérium az RMDSZ tudta nélkül az Európai Bizottság oldalán lépett be abba a perbe, amelyet a szövetség az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen indított a brüsszeli testület ellen, amiért az illetékesség hiányára hivatkozva lesöpörte az asztalról az általuk benyújtott Minority SafePack nevű polgári kezdeményezést, amelynek célja a kisebbségi jogok uniós szintű rendezése. A bizottság szerint ugyanis a kisebbségi ügy tagállami hatáskör, és Románia is ezt az álláspontot támogatja, nehogy kívülről bárki is befolyással lehessen Bukarest kisebbségpolitikájára.

Kelemen pénteken a SZÁT ülését követően jelentette be távozását, illetve azt, hogy sikerült kompromisszumos megoldást találni az ügyre. Úgy vélte, a kompromisszum fontos lépés, és megteremti a korrekt párbeszéd lehetőségét.

Kelemen leszögezte: az RMDSZ szerint az állam hivatalos álláspontjáról nem dönthet egyetlen minisztérium, ezért javaslatot tettek arra, hogy szeptemberben tárgyalásokat folytatnak a parlamentben a kisebbségi és a jogi bizottságban a témáról. Ezen egyeztetések végéig Románia nem lép ugyan vissza a perből, de nem is fogja fenntartani keresetét, és nem nyújt be további dokumentumokat a perhez.

„Nem lehetek egyszerre kormánytag és részese a polgári kezdeményezésnek” – indokolta a kormányból való távozását az RMDSZ elnöke.

Reményét fejezte ki, hogy sikerül megoldást találni a vitás kérdésekre, és minden polgár számára. Azt is kijelentette: a magyarok nem Románia ellenségei.

 

 

Hirdetés