Románia, a kisebbségellenes reflexekkel rendelkező, élő entitás

Nem ám a hivatalos külügyi bürokrácia lépett be a kisebbségek ellen az európai perbe Băsescu államfő szerint. Nem. A nagy, szent szörny, a Román Állam. Méghozzá reflexből. Hiszen erre idomították.
Hirdetés

A román állam valamilyen önálló, élő entitás, amely automatikusan ugrik minden olyan kezdeményezésre, amely a kisebbségek helyzetét javítaná. Valahogy így értelmezhető Traian Băsescu államfő csütörtöki kijelentése, amit annak kapcsán tett, hogy az RMDSZ a kormányból való kilépéssel fenyegetőzik, amiért a bukaresti külügy az Európai Bizottság oldalán lépett be abba a perbe, amelyet az RMDSZ az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen indított a brüsszeli testület ellen, miután az illetékesség hiányára hivatkozva nem volt hajlandó érdemben foglalkozni a Minority SafePack nevű polgári kezdeményezéssel, amelynek célja a kisebbségi jogok európai uniós szintű rendezése.

„A román állam reflexből, hagyományainak megfelelően, automatikusan cselekszik, amikor a kisebbségekkel kapcsolatos politikáját támadás éri – magyarázta csütörtökön Traian Băsescu, miért nem tájékoztatta a bukaresti az RMDSZ-t arról, hogy a magyar szövetséggel szemben lépett perbe a luxemburgi bíróságon. „Amikor az RMDSZ csatlakozott a kezdeményezéshez, tájékoztatta a román államot?” – tette fel a költői kérdést Băsescu.
A Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában az államfő korrektnek nevezte a román diplomácia fellépését. „Senki sem állíthatja, hogy Romániának korlátozó jellegű lenne a kisebbségpolitikája. Mindenki elismeri, hogy Románia korrekt módon viszonyul a kisebbségekhez, és ezt sokszor másoknak is modellként ajánlották” – mondta.
Az elnök megjegyezte: nem okozna politikai instabilitást, ha ezek után az RMDSZ kilépne a kormányból, mert a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök körül szerveződött koalíciónak a magyar politikusok támogatása nélkül is többsége van a parlamentben. „Éppen ezért engedik meg maguknak, hogy félvállról viszonyuljanak hozzájuk (az RMDSZ-hez)” – kommentálta a koalícióban zajló vitát.
Basescu úgy vélekedett, hogy az RMDSZ nem lép ki a kormányból. Hozzátette: az RMDSZ hagyományos magatartására és gondolkodásmódjára alapozza meggyőződését.
Az RMDSZ csaknem 25 éves fennállásának mintegy felét töltötte kormányon, ahonnan csak akkor távozott, ha a kabinet megbukott, vagy a parlamenti választások nyomán más kormánytöbbség alakult.
Az RMDSZ és a kisebbségek európai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.
Az RMDSZ várhatóan a Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) pénteki, kolozsvári ülésén dönt arról, folytatja-e a közös kormányzást a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD).

 

Hirdetés