Önálló államfőjelöltet indít az RMDSZ

Ott lesz a tulipán az őszi államelnök-választás szavazólapjain, ígéri Kovács Péter RMDSZ-főtitkár.
Hirdetés

Önálló államfőjelöltet indít az RMDSZ az őszi választásokon – jelentette be kedden Kovács Péter, a szövetség főtitkára. Mint fogalmazott, fontos, hogy a magyar közösség elvárásait, gondjait ismertessék ebben a kampányban is. ,,A mi sajátos üzeneteinket, a jelöltünk által meg akarjuk fogalmazni” – hangsúlyozta a főtitkár. Azzal kapcsolatban, hogy a második fordulóban kit támogat az RMDSZ, Kovács Péter úgy nyilatkozott, erről akkor döntenek majd, ha kiderül, kik a jelöltek, illetve hogy kik jutnak tovább ebbe a fordulóba.

A politikus egyébként azt követően beszélt az államfőválasztásokról, hogy Bukarestben találkozott Hans Gerd Pötteringgel, az Európai Parlament volt elnökével, a Konrad Adenauer Alapítvány jelenlegi elnökével. Bukarestbe látogatott. Az RMDSZ közleménye szerint Kovács Péter felszólalásában rámutatott, az RMDSZ számára az Európai Unió viszonylatában prioritást élvez, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdéskörét, tagállami hatáskörből európai uniós hatáskörbe emeljék.

,,Az EU-s hatásköröket úgy kell kibővíteni, hogy kiterjedjen az őshonos nemzeti közösségekre is, ezért jó, hogy ott vagyunk, ahol ebben a kérdésben döntenek, hiszen az elmúlt években bebizonyosodott, ha minden nap az erdélyi magyarok, a kisebbségek problémáiról beszélünk, akkor előbb-utóbb megértik a kérdést, és belátják, ha Nyugat-Európában számtalan helyen sikerült megoldani ezeket a helyzeteket, akkor Európa keleti része sem lehet kivétel. Brüsszelnek kell irányt mutatnia akkor, amikor a tagállamok nem hajlandók ezzel a témával foglalkozni”– emelte ki beszédében a szövetség főtitkára.

Hirdetés