Kormánykoalíciós vita: marad a szüszpansz

Folytatódhat a körömrágás. Még ma újabb tárgyalási fordulóra kerül sor Victor Ponta és Kelemen Hunor között, miután a délelőtti kör nem volt eredményes.
Hirdetés

Nem született megoldás a bukaresti kormánykoalícióban kialakult feszült helyzetre Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke között lezajlott szerda délelőtti találkozón, ezért további egyeztetésekre kerül sor – közölte az MTI-vel Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

A politikus ugyanakkor a Mediafax kérdésére elmondta, még a nap folyamán újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. „Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Victor Ponta kormányfő szerdán tárgyalt, de nem sikerült kompromisszumra jutniuk, így ma újabb megbeszélésre kerül sor. A kormányból való kilépést nem döntheti el egyetlen ember. Pénteken összeül Kolozsváron a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), amelyen a Kelemen Hunor és Victor Ponta közötti tárgyalások eredményének függvényében megvitatjuk, hogy kilépünk-e a kormányból vagy sem” – fogalmazott Kovács Péter.

A kulturális miniszteri posztot is betöltő Kelemen Hunor egyébként részt vett a szerda délben kezdődött kormányülésen. Az ülés első perceiben, amíg a sajtó képviselői jelen lehettek, Victor Ponta nem beszélt az RMDSZ-ről, illetve a magyar szövetség azon igényéről, hogy  Románia változtassa meg elutasító álláspontját a kisebbségek európai polgári kezdeményezése ügyében.
Mint ismeretes, az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság jogvitájába.

Hirdetés