Jogtalanul bírságolták meg Lakó Péterfi Tündét

Vissza kell fizetnie a marosvásárhelyi helyi rendőrségnek a kifizetett bírságot. Vajon aprópénzben teszik meg?
Hirdetés

Jogtalan volt a Lakó Péterfi Tündére a helyi rendőrség által kirótt bírság – döntött első fokon a marosvásárhelyi bíróság. Az aktivistát törvénytelen szórólapozás ürügyén bírságolták meg 1500 lejre, amikor kétnyelvűsítési akciót folytatott a piacon.

Mint ismeretes, a rendőrség fellépése felháborította az erdélyi magyar közvéleményt, Lakó Péterfi Tündét pedig ismertté tette szinte az egész Kárpát-medencében. A rendőrségi eljárás szolidaritási hullámot generált az aktivista mellett, szerte az országban gyűjtöttek számára aprópénzeket, hogy azzal fizesse ki a bírságot.

A bíróság első fokon hozott ítéletében semmisnek nyilvánították a kiállított jegyzőkönyvet, ugyanakkor a befizetett 750 lej visszaszolgáltatására kötelezik az önkormányzat kötelékébe tartozó intézményt, illetve további ezerlejes perköltséget terhelnek a helyi rendőrség számlájára.

Lakó Péterfi Tünde blogján jelentette be a bírósági ítélet hírét. Kifejtette, a megnyert ügy legfőképpen arra mutat rá, hogy az egyszerű embernek is érdemes kiállni az igaza mellett, hiszen van lehetőség rá, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. „Esetleges félelmünket tegyük félre, és harcoljunk a jogainkért. Ne hagyjuk, hogy bármely hivatal visszaéljen a hatalmával” – szögezte le az aktivista.

Hirdetés