Védői lőtték tovább Németországot és Brazíliát

Európa és Dél-Amerika legsikeresebb futballnemzetei jutottak tovább a brazíliai világbajnokság első két negyeddöntőjéből, kedden három német és öt brazil aranyérem feszül egymásnak a fináléba kerülésért.
Hirdetés

Döntő volt a német rutin

 

A statisztika alapján kiegyensúlyozott meccs volt riói Maracanában a vb eddigi európai csúcsrangadója, de hiába volt ugyanannyit a labda a németnél és franciaknál (50-50 %), és hiába passzolt szinte ugyanannyiszor jól a két csapat (378-376), a meccset mindvégig a németek kontrollálták. A Hummels szabadrúgás utáni fejesével gyorsan vezetést szerző német csapat a mérkőzése nagy részében a labdát és a területet is kontrollálta, miközben a franciák szinte mindent Benzemára próbáltak kijátszani. A Real csatárát azonban a német védelem többnyire csak oldalra kiszorítva engedte lőni, a kevés életerős lövése pedig elakadt Neuer kapusban.

Hummelsnek helyén volt a feje

Joachim Löw a vb-n először feladta a Bayern München játékrendszerének koppintását, és visszatért a sikeres 2010-es felálláshoz: a csapatkapitány Lahm először kezdett a védelemben, Klose pedig centerben – a győzelem azonban középpályát végig ellenőrzése alatt tartó Khedira–Schweinsteiger pároson múlott, amely Pogba kikapcsolása mellett végig diktálta a nem túl magas iramot. Az „állóháború” viszont a németeknek kedvezett, bár a végjátékban a ziccerbe kerülő Schürrle és Müller is elmulasztotta kiütni az ellenfelet. A franciák túl későn váltottak ritmust, a végén csak egyetlen Benzema-helyzetet hoztak még össze, amibe Neuer ismét jól tette bele a kezét.

Németország ismét csak annyit adott ki magából, amennyi a biztos sikerhez kell, de ezzel a világbajnokságok történelmének első csapata lett, amely négy egymást követő tornán is eljut az elődöntőig. A franciákon pedig kiütközött a rutin hiánya: mindössze három játékosuk szerepelt korábban is vb-n, miközben az ellenfélnél kilencen már négy éve Dél-Afrikában is ott voltak.   

 

Brazil siker vezéráldozattal

 

Mégsem Kolumbia az új Brazília, derült ki Fortalezában, a pragmatikus házigazda kiejtette a vb addigi legszellemesebben futballozó csapatát. A brazil válogatott meg tudta fékezni ellenfele lendületét, ehhez persze jól jött, hogy szinte mindvégig előnyben játszott. Scolari szövetségi kapitány ráadásul a tornán először taktikai váltást hajtott végre kezdőcsapatában, a szertelen jobbhátvédet, Dani Alvest a jóval fegyelmezettebb Maiconra cserélte.

Hirdetés

Éés Thiago Silva betalált…!

A gólokat ezúttal is klasszis védők szállítottak a Selecaónak, Thiago Silva egy szöglet után talált be közelről, David Luiz pedig 30 méterről belsővel lőtt a bal felsőbe egy szabadrúgást. A kettő közti órában egy zavarodott Kolumbia játszott rengeteg hibával – José Pekerman csapata idegességében még egy létszámfölényes kontrát sem tudott elvinni lövéséig. Az első félidőben még a főként a bal oldalon veszélyesen támadó Brazília visszaállt kontrázni, de mivel az 56 hosszú indításból csak 20 jutott el emberhez, ezekben nem sok veszély volt. Kolumbia pedig kockáztatott, de a házigazda beszorítása csak egy 11-eshez vezetett, amelyből James Rodriguez megerősítette helyét a góllövőlista élén.      

A brazilok továbbjutása viszont veszteségekkel is járt: a tornán második sárgalapját megkapó csapatkapitány, Thiago Silva, valamint a hajrában csigolyatörést szenvedő Neymar sem játszhat a németek ellen.  

XX. labdarúgó világbajnokság, negyeddöntők:
Németország–Franciaország 1-0 (Hummels 13.)
Brazília–Kolumbia 2-1 (Thiago Silva 7., David Luiz 69., illeve James Rodriguez 80. – 11-esből)

A szombati műsor:
Argentína–Belgium (19.00)
Hollandia–Costa Rica (23.00)

A góllövőlista élmezőnye:
6 gólos: James Rodríguez (kolumbiai)
4 gólos: Neymar (brazil), Lionel Messi (argentin), Thomas Müller (német)
3 gólos: Karim Benzema (francia), Robin van Persie, Arjen Robben (hollandok), Xherdan Shaqiri (svájci), Enner Valencia (ecuadori)
 

 

 

Hirdetés