Helló, turiszt, Bulgáriában ne fürödj!

Na szóval, ha mostanság a bolgár tengerpartra megy az ember nyaralni, ne fürödjön a tengerben, mert befürödhet. Cápa helyett a hepatitis A vírus támad!
Hirdetés

A román külügyminisztérium levelét megírta, egy figyelmeztető nyilatkozat formájában. A lényeg: aki mostanában a bulgár litorál felé fordítja szabadságos szekerét,

csak óvatosan bánjon a lubickolási ingerekkel.

Az történt ugyanis, hogy sokat esett az eső. Bizony, ismét szeszélyes nyarunk van. És a sok eső árvizekkel járt. És minden víz a tengerbe folyik, ugye. Eddig még nem lenne semmi baj, csakhogy az ilyen özönvizes időszakokban elszaporodnak, na nem a cápák, hanem a vírusok és baktériumok. 

A bulgár szakemberek mérésai szerint ezúttal a hepatitis A vírus vette birtokba a tengert Várna környékén, illetve két baktériumhadsereg: egyes E. Coli, illetve Enterococcus törzsek.

A bulgár illetékesek egy másik csoportja viszont cáfolja a hírt. Naná, hiszen akár eurómilliók forognak kockán, ha felrobban a pánikbomba a turisták körében.

A biztonság kedvéért elmondjuk,

mit ne tégy,

Hirdetés

ha történetesen már Bulgáriában túrod a tengerparti homokot, vagy épp indulni készülsz: okvetlenül zuhanyozz, miután kijöttél a tengerből! (Már ha működik a zuhany.) Ne egyél nyers kagylót! (Süsd meg!) És ami talán a legfontosabb: ne mászkálj piszkos kézzel. Az A típusú hepatitis kórokozójának egyik gyakori hordozója ugyanis a piszkos kéz. Ja, és ne félj a tűtől. Van hepatitis elleni védőoltás, tessék élni vele, akkor is, ha fáj. 

A bacik ellen viszont nincs oltás. Tehát, csak óvatosan. És, ha mindezek után nem tűnik cinikusnak a kívánság: jó nyaralást!

 

Hirdetés