Elutasította Románia a váradi és a vásárhelyi konzuli irodát

Érdemi magyarázat nélkül mondtak nemet Magyarország kérésére.
Hirdetés

Így jár el egy európai értelemben vett demokratikus, baráti ország: Románia érdemi magyarázat nélkül elutasította Magyarország több mint egy éve benyújtott igényét, hogy Nagyváradon és Marosvásárhelyen konzuli irodát nyisson – közölte Nagy Anna külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel. Mint fogalmazott, értetlenül állnak az elutasítás előtt, részben azért, mert a román fél semmilyen érdemi magyarázatot nem fűzött ahhoz, továbbá azért is, mert Magyarország soha nem korlátozta más ország ilyen irányú szándékát.
Nagy Anna elmondása szerint a rendkívüli csalódottságot fokozza, hogy kezdetben nem ilyen hozzáállást tapasztaltak: Titus Corlățean külügyminiszter az új magyar kormány felállása után kifejezetten pozitívan nyilatkozott a magyar–román kapcsolatok építéséről. Ahogy a szóvivő fogalmazott, bíznak abban, hogy a román külügyminiszter kezdeti pozitív hozzáállása valóban őszinte volt, és ő nem tud erről „az érthetetlen és egyébként az európai gyakorlattal is teljesen szembemenő” döntésről.
Mint ismeretes, a magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredában és Kolozsváron működik magyar főkonzulátus.

Hirdetés