Megint a mi zsebünkről van szó

Nő a minimálbér, olcsóbb a villany. De drágul a gáz és a közlekedési bírságok. Ki jön ki ebből jobban, mi vagy az államkassza?
Hirdetés

2,5 százalékkal emelkedik a gáz ára július 1-jétől a háztartási fogyasztóknak, az ipari fogyasztóknál a drágulás 1,5 százalékos lesz. A drágulást a nyersanyag árának liberalizálása eredményezi, amit a kormány a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt. Az áremelkedést leginkább télen fogja megérezni a lakosság, mert – mint ismeretes – számos városban tönkrementek a távhőszolgáltató vállalatok, és sok helyen gázzal fűtenek.
Az idén már harmadik alkalommal drágult a gáz, legutóbb árpilis 1-jén 2 százalékkal. A hatóságok októbertől újabb 3 százalékos áremelkedést helyeztek kilátásba, így az év végéig várhatóan összesen 8 százalékkal kerül többe a gáz, ami elemzők szerint kevesebb lesz a tervezetthez képest, hiszen az év elején még 10 százalékos drágulást terveztek.
A gáz árának emelkedését kissé ellensúlyozza, hogy a villamos energia júliustól 2,6 százalékkal olcsóbb, erről az energiaárakat szabályozó hatóság már rendeletet adott ki.
Eközben szintén július 1-jétől a minimálbér 900 lejre emelkedik a jelenlegi 850 lejről. Mint ismeretes, legutóbb az év elején nőtt 800 lejről 850 lejre.
Ezáltal ugyanakkor a közlekedési szabályok megsértése miatt kiszabott bírságok is nőnek, ezeknek értéke ugyanis a minimálbérhez van kötve. Így a legkisebb bírság 170 lejről 180 lejre emelkedik.

Hirdetés