Kiszenvedték a németek a továbbjutást

Nem sokon múlott, hogy a taktikus és elszánt Algéria a vébé legnagyobb meglepetését produkálja. De a végén megint a németek nyertek.
Hirdetés

Németország 2-1-re legyőzte Algériát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének hétfői, késő esti mérkőzésén.

Na most ez így, ebben a formában arra enged következtetni, hogy a háromszoros világbajnok, és a mostani vébé megnyerésére is esélyes  németek minimális megerőltetéssel, simán hozták a papírformát a meglepetésre a nyolcaddöntőbe jutott, de ott természetesen elvérző észak-afrikaiak ellen.

Holott ettől semmi sem áll távolabb.

Müllerék kilencven percen keresztül szenvedtek a görögbe oltott olaszokként védekező, de közben számos, szebbnél szebb támadást vezető Sivatagi rókákkal szemben, csak a szerencsének, meg Neuer tizenhatos előtti söprögetéseinek köszönhették, hogy nem kerültek két-háromgólos hátrányba, és végül a hosszabbításra, meg az algériaiak elfáradására volt szükség, hogy tovább jussanak.

Az algériaiak nem bíztak semmit a véletlenre, nem csak a buszt, hanem az országban található összes közlekedési eszközt betolták a tizenhatosuk elé. Már a félpályánál igyekeztek megállítani a német támadásokat, próbálták elkerülni, hogy az Özil-Müller-Götze trió akár csak megközelítse M’Bolhi kapuját.

Taktikájuk működött is, a németek gurigázgattak, illetve hirtelen ütemváltásokkal próbálták feltörni az algériai riglit, de a gyors kontrák miatt inkább nekik támadt aggódni valójuk, Szlimani például úgy meglódult egyszer a bal oldalon, hogy Neuer kapusnak kellett kapujától jó messze kifutva becsúszva hárítani. Aztán pár perccel később Feguli tört be a tizenhatosba, de annyira beleszeretett a saját játékába, hogy a német védőkön kívül a kapufát, majd minden egyes fűszálat is külön kicselezett, végül keresztbe ellőtt a kapu előtt.

A németek még mindig nem vették komolyan az észak-afrikaiakat, akik viszont majdnem góllal büntették a nemtörődömséget: Szlimani fejelt a kapuba, de les miatt érvénytelenítették a találatot, majd Gulam lőtt éppen hogy mellé.

A németek részéről csak Schweinsteiger mutatott be említése méltó megmozdulást, amikor távolról zúdította kapura a labdát, M’Bolhi pedig a léc alól tolta ki, majd jóval később Müller fejelt mellé a második értékelhető német akció végén, valamikor a 36. percben.

Az első játékrész utolsó öt percében a németek nagyon agresszívan támadtak, de M’Bolhi bravúrokkal hárította Müller távoli, majd Götze közeli lövését.

A második félidő is M’Bolhi naggyá tételével kezdődött: Mustafi közeli fejesét fogta meg, majd Lahm bombáját tolta szögletre. Amúgy a Götze helyett érkező Schürrle beállása nyomán jobban felpörgő németek támadásai rendszerint valamelyik önfeláldozó védőn törtek meg. Pedig támadásból volt elég, de védőből valahogy mindig több, mint elég került.

Müller és Schweinsteiger még sikeresen elszórakozott néhány ziccert – közben Neuer körülbelül tizedszer kényszerült arra, hogy utolsó védőt játszva a tizenhatos előtt tisztázzon -, így az algériaiak hosszabbításra mentették a meccset.

A ráadás első perceiben aztán végre bejött a németeknek az, ami addig több, mint kilencven percen át nem: Müller futott el a bal oldalon, a laposan érkező labda pedig nem kis szerencsével, Schürrle sarkáról pördült M’Bolhi hálójába.

Ekkortól a németek egy kicsit visszavettek az iramból, az algériaiak meg elfáradtak, így a legvégén még Özil növelte a németek előnyét egy, Schürrle lövése nyomán az egyik védőről kipattanó labdát a hálóba küldve, de ezután Algériának még volt ideje arra, hogy Dzsabu szépségdíjas találata révén – Feguli jobb oldalról érkező beívelése nyomán lőtt az ötös jobb sarkából a hosszú sarokba – szépítsen.

A németek tehát kiharcolták a továbbjutást a nyolc közé, ahol Franciaországgal csapnak majd össze. 

Löw: csak a végén játszottunk jól

Az akarat diadala volt. Az első félidőben rosszul játszottunk, rengeteg volt a ránk nem jellemző rossz passz, ezért is döntöttünk Schürrle, majd Khedira becserélése mellett. Fel is javult a csapat, mindenki próbált minden tőle telhetőt megtenni. Vannak olyan vébé-meccsek, amelyeken így kell túlverekedni magunkat” – mondta a szakvezető.

Madzsid Bugerra, az algériaiak védője a vereség ellenére is – érthető módon – büszke volt. „Büszkék lehetünk a csapatunkra. Algériának nagyszerű csapata van, rászolgáltunk a megbecsülésre” – nyilatkozta a meccs után.

Nyolcaddöntő:
Németország-Algéria 2-1 (0-0, 0-0, 1-0)
Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 42 ezer néző, v: Sandro Ricci (brazil)
gólszerzők: Schürrle (92.), Özil (120.), illetve Dzsabu (121.)
sárga lap: Lahm (107.), illetve Halisz (42.) 

A további program:

nyolcaddöntő:

július 1.:
Argentína-Svájc, Sao Paulo 19.00
Belgium-Egyesült Államok, Salvador 23.00
negyeddöntő:
július 4.:
1.: Franciaország-Németország, Rio de Janeiro 19.00
2.: Brazília-Kolumbia, Fortaleza 23.00
július 5.:
3.: 7. nyolcaddöntő győztese-8. nyolcaddöntő győztese, Brazíliaváros 19.00
4.: Hollandia-Costa Rica, Salvador 23.00
elődöntő:
július 8.:
1. negyeddöntő győztese-2. negyeddöntő győztese, Belo Horizonte 23.00
 július 9.:
3. negyeddöntő győztese-4. negyeddöntő győztese, Sao Paulo 23.00
a 3. helyért:
július 12.:
a két elődöntő vesztese, Brazíliaváros 23.00  
döntő:

július 13.:
a két elődöntő győztese, Rio de Janeiro 22.00

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája:

 5 gólos:
J. Rodríguez (kolumbiai)
4 gólos:
Neymar (brazil), Messi (argentin), Müller (német)

3 gólos:
Benzema (francia), Robben (holland), Shaqiri (svájci), E. Valencia (ecuadori), van Persie (holland)
2 gólos:
A. Ayew (ghánai), Bony (elefántcsontparti), Cahill (ausztrál), Dempsey (amerikai), Depay (holland), Dzsabu (algériai), Gervinho (elefántcsontparti), Gyan (ghánai), Mandzukic (horvát), Martinez (kolumbiai), Musa (nigériai), Perisic (horvát), Ruiz (Costa Rica-i), A. Sánchez (chilei), Suárez (uruguayi), Szlimani (algériai)
1 gólos:
Armero (kolumbiai), Aránguiz (chilei), Balotelli (olasz), Beausejour (chilei), Brahimi (algériai), Brooks (amerikai), Campbell (Costa Rica-i), Cavani (uruguayi), Costly (hondurasi), Cuadrado (kolumbiai), David Luiz (brazil), de Vrij (holland), Dos Santos (mexikói), Duarte (Costa Rica-i), Dzemaili (svájci), Dzeko (bosnyák), Feguli (algériai), Fellaini (belga), Fer (holland), Fernandinho (brazil), Fred (brazil), Giroud (francia), Godin (uruguayi), Goohannedzshad (iráni), Götze (német), Guardado (mexikói), T. Gutiérrez (kolumbiai), Halis (algériai), Hernandez (mexikói), Honda (japán), Hummels (német), Huntelaar (holland), Ibisevic (bosnyák), Jedinak (ausztrál), Jones (amerikai), Kerzsakov (orosz), Klose (német), Kokorin (orosz), Ku Dzsa Szol (dél-koreai), Li Kun Ho (dél-koreai), Marchisio (olasz), Marquez (mexikói), Mata (spanyol), Matip (kameruni), Matuidi (francia), Mehmedi (svájci), Mertens (belga), Nani (portugál), Odemwingie (nigériai), Okazaki (japán), Olic (horvát), Origi (belga), Oscar (brazil), Özil (német), Papasztatopulosz (görög), Peralta (mexikói), Pjanic (bosnyák), Pogba (francia), Ronaldo (portugál), Rooney (angol), Seferovic (svájci), Schürrle (német), Sissoko (francia), Sneijder (holland), Sturridge (angol), Szamarasz (görög), Szamarisz (görög), Szon Hung Min (dél-koreai), Torres (spanyol), Urena (Costa Rica-i), Valdivia (chilei), Vargas (chilei), Valbuena (francia), Varela (portugál), Vertonghen (belga), Villa (spanyol), Vrsajevic (bosnyák), Xabi Alonso (spanyol), Xhaka (svájci)
öngól:
Boye (ghánai, a portugálok ellen), Marcelo (brazil, a horvátok ellen), Kolasinac (bosnyák, az argentinok ellen), Valladares (hondurasi, a franciák ellen), Yobo (nigériai, a franciák ellen)

 

Hirdetés