Alkotmánymódosító javaslatokkal állt elő az MPP

A nemzeti őshonos kisebbségek jogait sarkalatos törvény kell szavatolja, vallja az MPP. A politikai szervezet alkotmánymódosítást szorgalmaz, ebben pedig az RMDSZ-től kér segítséget.
Hirdetés

Biró Zsolt pártelnök keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta: pártja hétfőn egyeztetett az RMDSZ vezetőivel az alkotmánymódosító javaslataikról. Úgy vélte: az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy valamennyi őshonos romániai nemzeti közösség jogait az illető közösségre szabott sarkalatos törvény írja le, és hogy ezt a törvényt az illető kisebbség bevonásával kell megszövegezni.

Az MPP elnöke hétfőn átadta az RMDSZ-nek azokat az alkotmánymódosító javaslatokat, amelyeket pártja szükségesnek tart a kívánt törvényes keret kialakításához. Azt kérte az RMDSZ vezetőitől, hogy iktassák az alkotmánymódosító javaslatokat az illetékes parlamenti bizottságnál, és képviseljék ezeket. 
 
Az MPP elnöke elmondta: folytatódik a két párt együttműködése, de azt is megjegyezte, hogy a politikai együttműködésről márciusban kötött megállapodás teljesítésével kapcsolatban hiányérzeteik is vannak. „Minden pontnak van olyan része, amely megvalósult és olyan is, amelyik nem” – jegyezte meg.

Hirdetés