Széna- és kenyérszobrok Magyarfenesen

Egy múlandó világ múlandó alkotásainak nevezte műveit Bartha Ernő.
Hirdetés

A Kolozs megyei Magyarfenesen, Bartha Ernő szobrászművész telkén vasárnap megnyitották az Archai szoborparkot.  Az egyhektáros létesítményben többek között azok a szénából készült óriásplasztikák tekinthetők meg, amelyeket a 2012-es nyári olimpiai játékok idején London közterein láthatott a közönség. A művész kenyérből is elkészítette, és kisüttette az egyik általa megalkotott formát. A kenyérszobrokat a szoborpark egyik sátrában állították ki.
A szoborparkot Kelemen Hunor kulturális miniszter nyitotta meg. A tárcavezető a megnyitóra összegyűlt újságíróknak elmondta, értékes magánintézménnyel gazdagodott a Kolozsvár környéki vizuális művészet. Újságírói kérdésre megjegyezte, a tárca egyelőre nem támogatta a kezdeményezést, de az alkotóra sem jellemző, hogy közpénzért kilincseljen, ha tenni akar.  „Ha minden romániai régióban lenne egy olyan ember, mint Bartha Ernő, a művészet másképpen haladna. Nagy szükség van az ilyen helyekre” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.
Bartha Ernő elmondta, a környezettel összhangban levő organikus művészet híveként először maga számára alakította ki a magyarfenesi telkét, de rájött arra, hogy mások is igénylik az ehhez hasonló tereket, ezért szánta rá magát, hogy megossza azt. Ezért az az elképzelése, hogy ebbe a parkba nemcsak más művészeket, hanem – a filmművészettől a zenéig – más művészeti ágakat is beenged.
„Nem bánt, hogy az alkotásaim nem időt állók. Egy múlandó világ alkotásai, miért ne lehetnének ezek is múlandóak” – nyilatkozta Bartha Ernő. Hozzátette, az újra elkészített szénaszobrokat olyan anyagokkal itatta át, amelyek akár 25-30 évig is megőrzik azokat.

Hirdetés