Szezám kinyílt

Bartha Ernő bűvös birtoka immáron nyilvános tér. Sőt, ha minden jól megy, összművészeti közbirtokká válik.
Hirdetés

Úgy tudtuk, a legendás Szezám csak a mesében létezik. De nem. Szezám Magyarfenesen van, és Bartha Ernő kolozsvári szobrászművész valóban mágikus birodalmát rejti. Illetve, rejtette. Mert tegnapelőtt kinyílt a csodakapu a nagyközönség számára.

A birtok fölött átrepült egy gólya. Ez jó jel, mondja az archaikus tudás. A Bartha Ernő hetedhét országban híres szalmaszobrainak otthont adó Arkhai szoborpark (arkhai = kezdet) percek alatt benépesült. Grófok, bárók, válogatott művészlegények, -leányok sétálgattak a műalkotások között, ki borozott, ki teázott, de inkább az előbbi. Őszinte örömmosoly, beavatott félmondat, volt ott minden, mi szem-fülnek ingere.

Aztán trombita harsant, és kezdetét vette a hivatalos megnyitó. Elsőként az esemény főszponzora szólt, majd a főhős, Bartha Ernő kapta kézbe a mikrofont. Őt Bács Ildikó, a szoborpark menedzsere követte. Negyedikként (sic!) Kelemen Hunor művelődési miniszter került sorra. Nem beszélt sokat, és keveset mondott. Végül Pavel Șușară műkritikus méltatta a művészt. Szpícséből azt is megtudtuk, hogy egy nagy megnyitó-happening részesei vagyunk. Műélvező és szponzorkereső happening a műfaj, teszem hozzá halkan.


A lényeg: az ötletgazdák összművészeti térré kívánják alakítani a szoborparkot, ahol színházi előadásoktól és képzőművészeti projektektől filmes és gyerekrendezvényekig minden lesz… amennyiben sikerül partnereket, no meg pénzt találni.

A formális szalagvágás után a hangulat feloldódott az alkonyati napsütésben. A szponzorok szponzorizáltak, a miniszter nyilatkozgatott, a VIP-ek tovább borozgattak, teázgattak a művészekkel. A szoborpark pedig csendesen figyelte az új korszak kezdetét. Ez az, amit szó nehezen írhat le. Következzenek hát a képek.

 

 

Beleferdült a papillonja, de állja a sarat a házigazda.

 

 

Két nagy öreg: egy kicsit dalís Mercán, meg egy kicsit dinescus Dinescu.

 

 

Ezt rúgd meg, Messi!

 

 

Közben a miniszter félrelép – nem hagyhatja ki a politikai ziccert.

 

 

Ennivaló szobrok!

 

 

Vannak, akik a mallba készültek – reméljük, pénzt is hoztak magukkal.

 

 

 Ezt kéne kitömni. Megtelt? Nem telt meg? Ez a Szezám őrzi a titkot.

Hirdetés