Szent László Napok hangulatjelentés

Néhány evidenciát fogalmazunk meg a Szent László Napokkal kapcsolatban. Kiskorú fesztivál, szárnyakat bontogat. Még nem rossz, sőt, kifejezetten bizalmat gerjeszt.
Hirdetés

De miért is „várhatjuk” egy fesztiváltól, hogy egy idő után egyre rosszabb legyen? Erről később. Ugyanis a Rhédey-kertben rendezett ünnepségen szemmel láthatólag csak fejlődésről van szó. Minden kelléket megtalálunk itt, ami az igényes városnapokhoz szükséges: miccs, sör, népzene, néptánc, kézműves vásár, no meg koncertek.

Ez a fesztivál nem akar megfelelni a standardnak, ál-elvárásoknak, ehelyett igényt és lehetőséget teremt a színvonalas szórakozásra. 

Óriási zárójelbe téve itt említenénk meg a Szent György Napokat, mint a zsáner egyik nagy öregjét – magyarázatként arra, miért is hihetjük, idővel romlik majd a fesztiválminőség. Népszerűségét, vonzerejét eltékozolva lassan „plázafalunapokká” süllyedt az évek folyamán. Túlnőtt bizonyos kereteket, személyességét fokozatosan elvesztette. (Kívánjuk, hogy visszanyerje régi fényét!) 

A pozitív példa az ereje teljében levő és egyre duzzadó nagytestvér, a Kolozsvári Magyar Napok. Ez a néphepaj lehet az igazi erdélyi referencia. Akkora tömeg, amekkorát megmozgat, elfér majd Váradon is. A Szent László Napok mindenképpen jó úton jár bátyja nyomában. 

Ízelítőül az esti meccs mellé egy kis csemege, fényképek formájában (a meggyőzés nem is igazán burkolt szándékával): 

Once Upon a Time in Großwardein

A magyar korona románul népszerüsíti a „martipánt.”

Aki felhívja a figyelmet.

Ostor, nem erőszak.

Hirdetés

Rhédey szobra- lesz majd, ha összegyűl elég adomány.

Sas és pasas.

Tőkés László örül a kürtőskalácsnak.

Már egy hete csak a mamádra gondolok…

Nem csak az óvodásoké a világ, az úton még poroszkál…

Őshonosan otthonos.

 

Hirdetés