Udvarhely felkészül a gázháborúra

Putyin és az európai gázválság hidegen hagyja az udvarhelyieket. Vagy melegen?
Hirdetés
Biomassza hőközpontokat helyeznének el Székelyudvarhelyen a gázzal működők helyett: az önkormányzat már elfogadta a város központi fűtésrendszerének felújítása keretében elkészült tanulmányt. 
 
A befektetési projekt teljes összege 9,4 millió lej, melynek megvalósulása révén a reális fűtésköltségek 20%-kal csökkennek, így jelentős mértékben csökkennek az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok kiadásai. 
 
„A jövőben az Oroszországból származó romániai gázimport akadályokba ütközhet, ezért kiemelt fontosságú, hogy a biomasszás kazánok energiafüggetlenséget tesznek lehetővé, valamint biztonságot jelentenek” 
– írják a közleményben. A jelenlegi árcsökkenés, valamint a 2018-ra várható gázárnövekedés olyan személyek számára is elég indok lehet a visszacsatlakozásra, akik saját hőközponttal rendelkeznek. Jelen esetben mindenképp előnyös helyzet városunknak, hogy valós alternatívát és főként olcsóbb árat tudunk biztosítani. 
 
Ha (és amennyiben) minden jól megy, akkor zöldenergián alapuló kazán szolgálja majd ki a az alsó és felső Bethlen-, a Köztársaság  és a Tamási Áron negyed lakóit. Ezen kívül új biomasszás kazán kerül a Kuvar negyedbe, amely a Kuvar és a Sziget negyedieket fűti majd.

Hirdetés