Szent Lászlótól Szent Lászlóig kerekeztek

Bár a hivatalos program csak csütörtökön kezdődik, szerdán biciklitúrával rajtolt el a Szent László Napok.
Hirdetés

Az eső ellenére mintegy harmincan vettek részt a Szent László Napok előrendezvényeként meghirdetett biciklis zarándoklaton, amelynek végállomása a Nagyváradtól húsz kilométerre található Biharkeresztes volt.

A tizenegy évestől a hetvenévesig minden korosztály képviselte magát, volt, aki csak az országhatárig tekert, de olyan is, aki csak ott csatlakozott.

Reggel a római katolikus püspöki palota kertjében, a Szent László-szobor előtt gyülekeztek a résztvevők, akik Szent László-napi pólót kaptak ajándékba a szervezőktől. A csoportkép elkészítése és egy gyors eligazítás után lódultak neki a biciklizők.

Zarándoklatukkal nemcsak a Szent László Napokat népszerűsítették, hanem a kerékpárutak szükségességére, valamint a környezettudatosságra is felhívták a figyelmet. A határ átlépése után Ártándon pihenőt tartottak, ahol Semlyéniné Mizák Ágota és Orosz Béla református lelkész köszöntötte  őket. Biharkeresztesre érkezve Barabás Ferenc polgármester, valamint az önkormányzat képviselői fogadták a kerékpárosokat a Hősök terén található Szent László-szobornál.

A koszorúk elhelyezése után a kultúrotthonban szavalattal és szeretetvendégséggel kedveskedtek a nagyváradiaknak. Barabás Ferenc elmondta: Biharkeresztest nemcsak a kerékpárút köti össze Váraddal, a település lakói mind a mai napig a történelmi Bihar központjaként tekintenek a városra.

A polgármester szerint erősödnek a kapcsolatok a határ mentén élők között. Ezt igazolja az összetartozás jegyében megszervezett mostani kerékpártúra, de a honosítási eskük során is ezt lehet megtapasztalni. Barabás Ferenc tájékoztatta a szervezőket: sokan készülnek Biharkeresztesről és a térségből a Szent László Napokra, örömöt jelent számukra, hogy a települést is bevonták a programokba.

A Szent László Napok szervezői közül Zatykó Gyula és Nagy József Barna köszönte meg a szívélyes fogadtatást a biharkeresztesieknek. Programfüzeteket, szórólapokat nyújtottak át a jelen lévőknek ezzel is jelezve: a Szent László Napok nemcsak a nagyváradiak, hanem a térség lakóinak közös ünnepe, mely élő kapcsolatot teremt a határ két oldalán élő magyarok közt.

Hirdetés

 

 

A Szent Lászlótól Szent Lászlóig mottóval megrendezett kerékpártúrán a székelyhídi születésű Juhos Gábor maratonfutó is részt vett, aki futva tette meg a 40 kilométeres távot.

 

Hirdetés