2016-ra kerülhet fel a csíksomlyói búcsú az UNESCO-listájára

Bár a folyamat már 2011-ben elkezdődött, újra kellett indítani azt.
Hirdetés

Újrakezdte a művelődési minisztérium a csíksomlyói búcsú felterjesztésének folyamatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára. Hegedüs Csilla művelődési államtitkár a Krónikának elmondta, kénytelenek voltak újrakezdeni a procedúrát, és ezt meg is tették. Az államtitkár emlékezetett, két évvel ezelőtt Kelemen Hunor kulturális miniszterként a jelöléshez szükséges iratcsomót elküldte Párizsba, az UNESCO székhelyére, a bizottság azonban néhány technikai jellegű kiegészítést kért, ám mivel az RMDSZ már nem volt kormányon, a kulturális és örökségvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozó országos szellemi örökség-bizottság nem válaszolt a kérésre. Mivel a válaszadásra szabott határidő időközben lejárt, az egész folyamatot újra kellett kezdeni, magyarázta az államtitkár.

Hegedüs Csilla hangsúlyozta, az iratcsomó nem változott, hiszen amikor két évvel ezelőtt leadták, a csíksomlyói kegytemplomot működtető erdélyi ferences rend teljes egészében egyetértett annak a tartalmával, a búcsút vallásos eseményként terjesztették fel a világörökség-listára, szem előtt tartva annak eredeti lelkiségét és szellemiségét. Az UNESCO-bizottságnak az iratcsomó kézhezvétele után újabb egy éve van arra, hogy kérdéseket tegyen fel ezzel kapcsolatban, az államtitkár becslése szerint a döntés 2016-ra várható.

Orbán Szabolcs, az erdélyi ferences rend tartományfőnöke ugyanakkor a lapnak elmondta, érdeklődtek más olyan helyek felől, melyek szintén vallásos eseményként kerültek fel a világörökség-listára, és úgy tapasztalták, hogy az UNESCO-jelvény nemzetközi szinten is elérhetővé és megismerhetővé teszi a helyszínt. A zarándoklat szempontjából azonban azok számára, akik valóban vallásos motivációból érkeznek Csíksomlyóra, ez nem jelent többletet, tette hozzá.

Mint ismeretes, az országos szellemi örökség- bizottság 2011. szeptember 13-án szavazta meg azt a javaslatot, mely szerint felterjesztik a csíksomlyói búcsút a világörökség- státus elnyerésére.

Hirdetés