Újabb 30 napig hűsöl Kolozs megye tanácselnöke

Akit egyébként már felfüggesztettek. Egyelőre még csak választott tisztségéből. Még 30 napig tartják vizsgálati fogságban Horia Uioreanut.
Hirdetés
A kolozsvári bíróság újabb 30 nappal hosszabbította meg szerdán Horia Uioreanu vizsgálati fogságának idejét. A Kolozs megyei tanács felfüggesztett elnökét Ioan Bene és Vasile Pogăcean üzletemberekkel együtt korrupciós ügy miatt tartóztatták le május 29-én. Uioreanu ellen hétfőn emeltek vádat.
 
A bíró ma elutasította a gyanúsítottak kérését, hogy előzetesből házi őrizetbe kerüljenek, sőt 30 nappal meghosszabbította az előzetes letartóztatás időtartamát. A DNA hétfői közleménye szerint háromrendbeli korrupcióval, okirathamisítással és pénzmosásban való bűnrészességgel vádolják Uioreanut.
  
Bene ügyvédje szerint iogazságtalan az ítélet, mert az ügy két másik gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.
 
Az ügyészségi közlemény szerint a megyeelnök 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej csúszópénzt kért egy üzletembertől, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette.
 

Az ügyészség arra is kitért, hogy Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a most őrizetbe vett üzletember vállalata.  

Hirdetés