Újabb hat hónapot kapott Adrian Năstase

Hosszabbított a legfelsőbb bírság a volt miniszterelnök ügyében: Năstasénak további fél év szabadságvesztést értek a korrupciós ügyek.
Hirdetés

Jogerősen fél évvel növelte kedden a bukaresti táblabíróság Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnök januárban kirótt négyéves börtönbüntetését. A korrupció miatt két ízben – 2012 júniusában, majd idén év elején – elítélt volt kormányfőnek így elvileg 4 év 6 hónapot kell rács mögött töltenie. A büntetés növelése nyomán ügyvédje nem folyamodhat feltételes szabadon bocsátásáért.

A volt politikus büntetésének növelését az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérte, az ügyészek egyéves „hosszabbítást” szerettek volna elérni. A bukaresti törvényszék májusban alapfokon még elutasította a DNA kérését, az ügyészség fellebbezése nyomán azonban most a táblabíróság részben helyt adott annak.

A DNA azzal érvelt, hogy Năstase az ország egyik legmagasabb közjogi méltóságának birtokosaként követte el a korrupciós bűncselekményeket, ami súlyosbító körülménynek minősül.

Mint ismeretes, Năstasét két éve két év szabadságvesztésre ítélték, mivel 2004-ben, még miniszterelnökként, az Országos Építészeti felügyelet jogellenesen gyűjtött pénzt államfői kampányára.

Januárban a bukaresti Zambaccian utcai villája nyomán Zambaccian-ügyként elhíresült ügyben kapott négy évet. Itt az volt a vád, hogy 630 ezer euró értékben fogadott el javakat, valamint pénzt lakása felújjtására annak fejében, hogy az építészeti felügyelet vezetőjét, Irina Jianut megtartsa hivatalában. Ráadásul később az egyik tanút is megfenyegette.

Az ügyről további részleteket az alábbi linkeken olvashat.

Hirdetés