Tervek a romos ipari negyedek felszámolására

Többletadót fizettetne Ilie Bolojan az elhanyagolt épületekre és telkekre. Az érintettek bontásokat
Hirdetés

Többletadót róhatnak ki az elhanyagolt épületekre és telkekre, amennyiben a kormány jóváhagyja a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesülete által javasolt adótörvénykönyv-módosítást. A szervezet elnöke, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester kezdeményezésére előterjesztett módosítás már 2015-től az ötszörösére emelné a városképet romboló ingatlanokra kiróható közterhet, így próbálva meg az ingatlanok felújítására bírni a tulajdonosokat.

„Hiába büntetjük az ipari létesítmények birtokosait: kifizetik, majd a szemünkbe nevetnek, hiszen ugyanazért a kihágásért nem lehet ismét büntetni. A megemelt adót viszont minden évben fel lehet számolni a probléma orvoslásáig” – indokolta a kezdeményezést Adriana Lipoveanu, Nagyvárad főépítésze.

Ilie Bolojan meglátása szerint valamennyi kommunista ipari múlttal bíró romániai város szenved a leromlott állagú ingatlanok miatt, és miközben a törvény által kiszabható bírságok nem elég radikálisak, a többletadó már valós változást hozhat.

A hír kapcsán megszólaló vállalkozók máris bontásokat helyeznek kilátásba, mint elmondták, kedvezmények hiányában nem tudnak fejlesztésbe fogni, a többletadó pedig még inkább ellehetetlenítené az ingatlanok felújítását.

Hirdetés