Álláslehetőségek a Balaton partján

Akkora a munkaerőhiány, hogy még Romániában is toboroznak.
Hirdetés

Még Romániában is próbálnak toborozni dolgozókat az idényre a Balaton partjára, de középiskolákból is keresnek diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára – írta a Világgazdaság. „Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni” – idézi a lap a hétfői számában Hoffmann Henriket, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökét, aki szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségek ezen a téren, de az idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha.

Így például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára – tette hozzá a szakember.
A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás – fogalmazott. „A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen” – fogalmazott Hoffmann Henrik.

Hirdetés