B csoport: Hollandia csoportelső, Spanyolország harmadik

Az Oranje százszázalékos eredménnyel lép tovább a nyolcaddöntőbe, a már kieső Spanyolország utolsó vébémeccsén szépen halt meg.
Hirdetés

Hollandia 65 percnyi, alibifociba hajló játék után felpörögve 2-0-ra verte Chilét a brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, hétfőn a B csoportban, ezzel három győzelmével bebiztosította csoportelsőségét.

A hollandokon a meccs elején nagyon látszott, hogy nekik tökéletesen megfelel a döntetlen is, már az is a csoportelsőséget jelenti. Mivel pedig a 0-0 is döntetlen, Robben és narancsos társai a legkevésbé sem erőltették meg magukat. Chile viszont jobban szeretett volna az első helyen végezni, mint a másodikon, valószínűsíthető volt ugyanis, hogy az A csoportban Brazília végez az első helyen, márpedig a chileiek szerették volna elkerülni az ötszörös világbajnok házigazdát.

Ennek szellemében a dél-amerikai együttes harcosabban kezdett, de ez inkább a nagyobb labdabirtoklási arányban, valamint néhány vérszegény helyzetben merült ki. A legnagyobb lehetőség az első fél órában Sanchez előtt merült fel, de ez is annyit jelentett, hogy egy kontra végén a tizenhatos vonalán mögé érkezett a labda, de ő amúgy is elcsúszott.

A hollandok néhány kontrával csaptak át néha a chilei térfélre, de Robben megmozdulásai sem rejtettek lényegesebb veszélyt magukban.

Fél óra elteltével a hollandok egy kissé élénkebben kezdtek el focizni, de gólt ez sem eredményezett: Robben beívelt szabadrúgását De Vrij jócskán mellé fejelte. Aztán újfent Robben veszélyeztetett még egy kontra végén, de a védők szorításában néhány centivel a bal kapufa mellé gurított.

A másik oldalon Diaz vitézkedhetett egy szabadrúgás után, de csúsztatott fejese szintúgy elkerülte a kaput.

Az első játékrészhez hasonlóan alakult a második félidő képe is, a hollandok jórészt pont annyi erőfeszítést tettek, hogy távol tartsák a chileieket Cillesen kapujától, amennyire szükség volt.

Ez nem mindig sikerült, de a chileiek nem tudtak élni a lehetőséggel:  Sanchez közelről Cillesenbe bombázott, majd a kontra végén Robben tett ugyanígy Bravóval.

Az utolsó negyedórára ugyanakkor felpörögtek a hollandok, sorozatosan veszélyezetettek, de nem találtak rést a chilei védelmen.

Louis van Gall holland szakvezető ekkorra megunta a tökéletlenkedést, és pályára küldte Fert, aki neve francia jelentéséhez méltóan olyan kemény volt, mint a vas, és alig néhány perc múlva fejjel a chilei kapuba csúsztatta Janmaat beívelését.

Chile a bekapott gól után vadul hajtott az egyenlítésért, de a nagy akarásból végül újabb holland gól született: a hosszabbításban Robben futott el egy ellentámadás során a bal oldalon, az alapvonal előtt középre adott, az érkező Depay pedig jobb belsővel a hálóba helyezett.

Ezzel pedig beállította a végeredményt, ami azt jelentette, hogy Hollandia százszázalékosan, 9 ponttal csoportelső lett, Chile pedig a második helyen lép tovább.

B csoport, 3. forduló:
Hollandia-Chile 2-0 (0-0)
Sao Paulo, Corinthians Aréna, 60 000 néző, v.: Bakary Gassama (gambiai)
gólszerző: Fer (77.), Depay (92.)
sárga lap: Blind (64.), illetve Silva (25.)

Spanyolország: három gól és harmadik hely

A csoport másik mérkőzésén két 0 pontos, csalódott csapat csapott össze, a meccs tétje az volt, hogy ki végez az utolsó helyen. Végül a spanyolok simán nyertek 3-0-ra, de ez nem változtat azon, hogy csomagolhatnak.

A meccs elején úgy tűnt, az ausztrálok szerették volna jobban elkerülni az utolsó helyet, egy darabig az volt az ember érzése, hogy a világbajnoki címvédő, de a mostani vébén csúnyán beégő spanyoloknak már tökmindegy, mi történik, még két hétig regnáló világbajnokként secko jedno, hogy a harmadik vagy a negyedik hely büszke birtokosaként csomagolhatnak a csoportkör után.

Az ausszik tehát lelkesebben kezdtek, és többet is birtokolták a labdát, de gólszerzési lehetőségig nem nagyon jutottak. A korábbi meccsekhez képest átforgatott spanyol gárda – Casillas helyett Reina védett, és Koke, valamint Torres is kezdő volt – az első negyed órában inkább védekezett, és bár utána aktívabban játszott, ez sem jelenti azt, hogy vehemens rohamokkal megpróbálta volna a kapuhoz szögezni ellenfelét.

Aztán mégiscsak a spanyolok szereztek vezetést, méghozzá világbajnokhoz méltó góllal: Juanfran vezette el a labdát  a jobb oldalon az alapvonalig, majd középre adott az ötös vonalán magányosan álló Villához, aki tanítani való mozdulattal, sarokkal küldte a labdát a kapuba.

A gólszerzés jót tett a spanyolok lelkületének, nem sokkal később Koke távoli, lapos bombáját kellett szép mozdulattal kitornásznia az ausztrál hálóőrnek.

A fordulás után a „kenguruk” minden mindegy alapon hajtottak az egyenlítésért, de komolyan nem tudtak veszélyeztetni, a spanyolok ellentámadásai pedig csak egy picivel voltak veszélyesebbek.

Egészen a 69. percig, amikor a senki által sem őrzött Torres ugrott ki a leshatárról a bal oldalon Iniesta passzára, és laposan kilőtte a hosszú alsót. Gólöröme kapcsán talán elég annyit elmondanunk,  az arca olyas valakit idézett, akinek valamelyik nagyon közeli hozzátartozója hunyt el.

A spanyolok ezt követően végig uralták a meccset, és még Mata is betalált, és az ő gólöröme is olyan volt, hogy láttunk már gyászmenetben vidámabb arcot.

A végéig még volt néhány spanyol helyzet, de gól már nem született. A játékvezető lefújta a mérkőzést, de csapat olyan elkámpicsorodva még nem fogadott 3-0-s győzelmet, mint a spanyolok. Nem is csoda, hiszen a harmadik helyet megszerezte, de ettől függetlenül a világbajnokság további meccseit már tévében nézik Vicente Del Bosque tanítványai.

B csoport, 3. forduló:
Spanyolország-Ausztrália 3-0 (1-0)
Curitiba, Baixada Aréna, 30 000 néző, v.: Nawaf Shukralla (bahreini)
gólszerzők: Villa (36.), Torres (69.), Mata (82.)
sárga lap: Ramos (62.), illetve Spiranovic (88.), Jedinak (92.)

A csoport végeredménye:
1. Hollandia       3  3  -  -  10-3  9 pont – továbbjutott
2. Chile           3  2  -  1   5-3  6 – továbbjutott
3. Spanyolo.       3  1  -  2   4-7  3 – kiesett
4. Ausztrália      3  -  -  3   3-9  0 – kiesett

Hirdetés