Az új magyar külügyminiszterrel barátkozna Titus Corlățean

A román külügyminiszter egy televíziós interjúban reményét fejezte ki, hogy mihamarabb találkozhat az új magyar kollégájával.
Hirdetés

Az interjú a Digi24 hírtelevízió Diplomata útlevél című adásában hangzott el szombat este. Corlățean úgy értékelte: annak ellenére, hogy bizonyos időszakokban feszültek voltak a román-magyar kapcsolatok, általában „korrekt természetű” volt kapcsolata a korábbi magyar külügyminiszterrel, Martonyi Jánossal. Ugyanez az elvárása az új magyar kollégájával, Navracsics Tiborral szemben is – tette hozzá.

Corlățean elmondta: nagy érdeklődéssel várja a találkozást magyar diplomácia új vezetőjével, és fontosnak tartja, hogy erre mielőbb sort kerítsenek. Hozzátette, hogy először várhatóan az Európai Unió külügyminisztereinek soron következő tanácskozásán fognak találkozni, és egyeztetnek majd, mikor lesz lehetséges egy kétoldalú találkozó.
 
„Nagyon sok közös tennivaló akad, és kész vagyok együtt dolgozni az új magyar külügyminiszterrel” – mondta Corlățean. Megjegyezte, hogy ugyan jóval kisebb lélekszámú a magyarországi román kisebbség, mint a romániai magyar, de azért a magyarországi románoknak is európai szabványok szerinti kisebbségvédelemre van szükségük.

Hirdetés