Mégiscsak kéne magyar államfőjelölt

Sőt hiba lenne, ha az RMDSZ nem indítana saját jelöltet az őszi elnökválasztáson - véli Kelemen. A mai SZKT-n valószínűleg ezt is megszavazzák.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint nagy hiba lenne olyan helyzetet teremteni az őszi romániai elnökválasztáson, hogy az erdélyi magyaroknak ne legyen lehetőségük a választás első fordulójában magyar jelöltre szavazni.

Az RMDSZ elnöke szombaton Marosvásárhelyen a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén tartott helyzetértékelésében a jelöltállítás mellett szóló érveket sorakoztatta fel. „Ha van jelöltünk, a médiában és a közvitákban jelen tudunk lenni, el tudjuk mondani az emberek elvárásait” - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.
 
Elismerte, hogy a jelöltállítás ellen is szólnak érvek, ezekre azonban nem tért ki. 
 
Kelemen Hunor elmondta, a szövetségnek a nyár folyamán kell meghoznia a jelöltállítással kapcsolatos döntéseit, hiszen várhatóan november 2-án tartják a romániai elnökválasztás első fordulóját. Úgy vélte, nem kell összekapcsolni a jelöltállításról szóló vitát azzal, hogy ki lehet a szövetség jelöltje.
 
Mivel a Szövetségben eddig senki se lépett fel államfőjelölti ambíciókkal, az őszi kampányban valószínűleg Kelemen Hunor fog indulni. Aki pár napja már kijelentette, hogy a második fordulóban, ahova magyar jelölt biztosan nem jut tovább, Victor Ponta jelenlegi kormányfőt támogatná az RMDSZ, amennyiben Ponta vállalja a megmérettetést. 
 

Együtt maradnának a PSD-vel

 
Az RMDSZ elnöke kijelentette, három és fél hónap után korai megvonni az RMDSZ kormányzati jelenlétének a mérlegét. Úgy látta azonban, hogy adottak a feltételek ahhoz, hogy a szövetség „akár a ciklus végéig” együtt kormányozzon a koalíciós társaival.
 
„Nyitottságot érzékelek részükről. Amit napirendre tűztünk, azt vitákkal, de őszintén meg lehetett beszélni” – jelentette ki Kelemen Hunor. 
 

Stabilizálták a minimumot

 
Az elnök úgy értékelte, az RMDSZ „tisztességes, jó eredményt” ért el az EP-választásokon, „amit mindenki emelt fővel vállalhat”. Sikerült ugyanis biztosítani a brüsszeli politizálás folytatását, és a magyar közösség romániai számarányának megfelelő képviseletet. 
 
Hozzátette, plusz önbizalmat adott volna a közösségnek, ha – 2009-hez hasonlóan – most is három képviselőt küldhetett volna az EP-be. Ez szerinte akkor sikerülhetett volna, ha valamennyi erdélyi régióban olyan szinten sikerült volna a mozgósítás, mint például Szilágy megyében vagy Udvarhelyszéken. 
 
Kovács Péter főtitkár, az RMDSZ kampánystábjának vezetője az elmúlt évek választásain szerzett szavazatszámok alapján kijelentette, sikerült stabilizálni az RMDSZ szavazó bázisát, de az eredmények túlságosan függenek a román többség választási kedvétől.
 
 

Fotó: Banga Előd Ernő / rmdsz.ro

 

Hirdetés