Nem bírtak a német páncélosok a Fekete csillagokkal

Csupán döntetlenre futotta a németeknek Ghána ellen, Argentína pedig éppen hogy legyőzte Iránt. Labdarúgó világbajnokság, szombat.
Hirdetés

Egy ideje már a német-ghánai összecsapás testvérharcnak számít. Ennek szellemében ugyanúgy, ahogy a Boateng-fivéreken – Jerome a német, Kevin Prince a ghánai nemzeti tizenegyben játszik -, testvériesen megosztoztak a pontokon is a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második körében szombat este. 2-2-es döntetlent mutatott az eredményjelző a lefújás pillanatában.

A német-ghánai összecsapásoknak már van hagyománya a vébéken, négy éve ugyancsak a csoportkörben találkozott a két együttes, és akkor Özil góljával 1-0-ra győztek a németek. Ghána már akkor megmutatta, hogy van keresnivalója a világ labdarúgásában – ha az uruguayi Suarez a nyolc között  a hosszabbítás utolsó percében nem üti ki kézzel a labdát a gólvonalról, akkor a négy között a németek ismét csak az afrikai együttessel találkoznak -, most pedig az első meccsen az amerikaiaktól elszenvedett vereség ellenére is újra bebizonyították, hogy pariban vannak a legjobbakkal.

A németek is tudták ezt, és óvatosan kezdtek, nem rohanták le a Fekete csillagokat, így az elején kemény taktikai csata folyt a középpályán, mindkét csapat próbálta felmérni az ellenfél erejét. Az első 45 perc nagyjából erről szólt, mindkét együttesnek voltak kisebb helyzetei, de a védelmek sikeresen hatástalanították a próbálkozásokat.

A fordulás után aztán annyi lett a testvérháborúnak: előbb a német, majd a ghánai Boatenget cserélték le, miközben az afrikaiak elkezdtek agresszívabban támadni. Ehhez képest a németek szerezték meg a vezetést: Müller passzát Götze előbb a saját térdére fejelte, onnan pedig Daouda kapujába zúdult a labda.

Amikor már mindenki elkönyvelte volna az újabb papírforma diadalt, működni kezdett a ghánaiak Brazíliába importált, eddig mindkét mérkőzésen a lelátón ülő külön bejáratú sámánjának a varázslata: André Ayew egyenlített fejjel, és Asamoah Gyan jelezte egy újabb góllal, hogy Ghána nem a lúzer afrikai csapatok képviselőjeként érkezett.

Joachim Löw német szövetségi kapitány ekkor valami elképesztően ihletett cserét hajtott végre, bár nem tudunk arról, hogy a németeket a transzcendens szféra bármely képviselője vagy helytartója segítette volna a lelátóról.

A gólszerző Götze és Khedira helyett pályára küldte Klosét és Schweinsteigert, Klose pedig pillanatokon belül kiegyenlített. Ezzel 15. világbajnoki, és 70. válogatottbeli találatát szerezte meg,és beállította az örökrangsorban a brazil Ronaldo rekordját.

A németek a végéig nagyon hajtottak a győzelemért, de a ghánai védelem többször már nem ingott meg, így a Nationalelf a portugálok ellen aratott 4-0-s győzelem nyomán begyűjtött pontokkal négy, Ghána pedig egy ponttal várja az utolsó fordulót.

G csoport, 2. forduló:
Németország-Ghána 2-2 (0-0)
Fortaleza, Castelao Stadion, 60 000 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
gólszerzők: Götze (51.), Klose (71.), illetve A. Ayew (54.), Gyan (63.)
sárga lap: Muntari (93.)

Löw: Klose szenzációs volt

A mérkőzés után Joachim Löw német szövetségi kapitány az egyenlítő gólt szerző Klosét dicsérte. „Borzasztóan boldog vagyok Klose miatt, két perce volt a pályán, és máris betalált. Szenzációs érzés tudni, hogy ilyen játékos ül a kispadon, aki bármikor képes egy sorsdöntő megmozdulásra” – mondta.

A ghánaiak sztárja, Asamoah Gyan azt mondta, az Egyesült Államoktól elszenvedett vereség után most az igazi Ghánát láthattuk. „Tökéletes volt a taktikánk, nagyon kellett hajtanunk, mivel Németország birtokolta többet a labdát. Most mindent bele kell adunk a Portugália elleni meccsbe, koncentrálnunk kell, és hinni abban, hogy meg tudjuk verni őket” – nyilatkozta.

Argentína majdnem elvérzett a perzsa sereggel szemben

Argentína vért izzadva, Messi hosszabbításban lőtt góljával győzte le az enyhén szólva nem a labdarúgás világelitjéhez tartozó Iránt az F csoport második fordulójában.

Ebből két következtetést lehet levonni.

Egyrészt Argentínának állati nagy mázlija van.

Másrészt Carlos Queiroz, az irániak szövetségi kapitánya minden valószínűség szerint a portugálok bosszúja a világfutball fölött azért, amiért tíz évvel ezelőtt pont portugál földön történhetett meg az a gyalázat, hogy a német Otto Rehhagel által irányított görög válogatott nulla futballt mutatva, végig védekezve és nagy ritkán kontrázva minimális gólkülönbséggel, ocsmányul játszva hozta szinte az összes meccset, és a döntőben pont a házigazda luzitánokat legyőzve nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Nos, a Queiroz edzette irániak pontosan ilyen játékkal csikartak ki egy 0-0-s döntetlent az első meccsen Nigéria ellen, és szívatták 90 percen kívül a kétszeres világbajnok argentin válogatottat, valamint a világot.

A meccs előtt a legfanatikusabb iráni mollahokon kívül valószínűleg mindenki elkönyvelte, hogy Messiék tízpercenként legalább két gólt rámolnak majd be Hagigi kapujába.

Ehhez képest az irániak gyakorlatilag tíz emberrel védekeztek a tizenhatos előtt, és hiába Messi cselei, hiába Higuaín és Agüero vagy Rojo próbálkozásai, vagy mellé ment, vagy Hagigi hárított, vagy az utolsó pillanatban lépett bele a lövésbe egy iráni láb.

Ez így ment kilencven percen keresztül, az argentinok támadtak, támadtak és támadtak, valamint ugyanilyen intenzitással szenvedtek, miközben Irán keményen védekezett, és néha – már amennyire a játékosok korlátozott technikai tudása engedte – veszélyes kontrákat vezetett. Gucsannedzsad és Dezsagah is gól szerezhetett volna, de Romero bravúrral hárított.

Végül, amikor már talán csak a legfanatikusabb argentin marhapásztorok bíztak a győzelemben, a nyomasztó argentin fölény mégiscsak meghozta a győzelmet: a hosszabbítás első percében Messi kapott labdát az iráni tizenhatos jobb oldalán, majd egy csel után ballal védhetetlen lövést zúdított a jobb felső sarokba.

A perzsákat tehát végül mégiscsak sikerült legyőzni. Mindazonáltal ha Messiék ilyen játékkal állnak ki az Iránnál komolyabb játékerőt képviselő csapatok ellen is, kevésbé valószínű, hogy ezen a vébén szerzik meg a harmadik világbajnoki címüket.

F csoport, 2. forduló:
Argentína-Irán 1-0 (0-0)
Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 57 ezer néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerző: Messi (91.)
sárga lap: Nekunam (53.)

Sabella: Messi zseniális

Az argentin szövetségi kapitány, Alejandro Sabella nem meglepő módon Messiről áradozott. „Van egy zseni, akit Messinek hívnak, és szerencsére argentin. Irán megnehezítette az életünket, de Messivel semmi sem lehetetlen” – mondta. „Sok dolog van, amit még át kell gondolnunk, és javítanunk kell rajta” – tette ugyanakkor hozzá.

Carlos Queiroz, az irániak szakvezetője is Messit emelte ki, ugyanakkor úgy vélte, a játékvezető is beleavatkozott a meccsbe, amikor nem fújt tizenegyest Zabaleta ellen, aki egy szerelésnél a saját tizenhatosán belül buktatta Dezsagaht. „Végül két személyiség döntött. Az első a bíró volt, a második Messi. Tizenegyest kellett volna fújnia, és piros lapot adnia. Hogyan alhat ez az ember nyugodtan ezután?” méltatlankodott.

Nem bírt Bosznia Nigériával és a bíróval

Nem telhetett el a szombati nap sem bődületes játékvezetői hiba nélkül: az F csoport másik mérkőzésén a bosnyákoktól les címén elvettek egy teljesen szabályos gólt, így Nigéria 1-0-ra győzött, a balkáni együttes pedig immár biztosan kieső.

Pedig a mérkőzés kezdetén még úgy tűnt, Bosznia-Hercegovinának áll a zászló, a bosnyák válogatott támadott veszélyesebben, bár a nigériaiak sem csak a védekezésre koncentráltak.

Egyszer csak megvillant Dzeko, a labda pedig Enyeama kapujában landolt. Tökéletes gól volt, és ezt a játékvezetőkön kívül mindenki így is látta. Mivel azonban a találat érvényességének megítélése nem mindenkin, hanem a játékvezetőkön múlt, ők nem akartak a tömeggel tartani, sőt megmutatták, hogy egyéniségek: lesre hivatkozva nem adták meg a találatot.

A hamarosan következő nigériai gólt viszont érvényesnek látták (pedig tényleg az volt): Emenike húzott el a jobb oldalon, majd Odemwingie-hez passzolt, aki Begovic kapus lába között lőtt a hálóba.

Nigéria taktikája ezt követően a védekezésről szólt, a bosnyákok hiába hajtottak az egyenlítésért, Enyeama még a 93. percben is hárította Dzeko ziccerét, így Bosznia-Hercegovina első világbajnoki szereplése dicstelenül végződik hiszen már a csoportkör utolsó fordulója előtt nyilvánvalóvá vált, hogy kiestek. Bosznia 0, Nigéria 3 ponttal várja a záró fordulót.

Odemwingie: kötelező volt a győzelem

A meccs után a nigériaiak támadója, Peter Odemwingie arról beszélt: a szurkolók miatt győzniük kellett. „Tizenhat éve nem örülhettek győzelemnek a szurkolóink, ezért győznünk kellett. Boldogok vagyunk, hogy az első meccsen mutatott gyenge játék után fel tudtunk állni. Mostantól előre nézünk, reméljük, ez a három pont elég lesz ahhoz, hogy továbbjussunk” – nyilatkozta.

A bosnyákok szövetségi kapitánya, Safet Susic szomorúan nyilatkozott. „Megleptek a gyorsaságukkal és a mozgásukkal. Valószínűleg jobban akarták a győzelmet, mint mi” – dicsérte a nigériaiakat.

F csoport, 2. forduló:
Nigéria – Bosznia-Hercegovina 1-0 (1-0)
Cuiabá, Pantanal Aréna, 34 ezer néző, v.: Peter O’Leary (új-zélandi)
gólszerző: Odemwingie (29.)
sárga lap: Mikel (81.), illetve Medunjanin (6.)

Mi várható ma?

Ma este héttől a H csoportban Belgium Oroszországgal, Dél-Korea pedig Algériával csap össze. Éjjel egytől a G csoportban az Egyesült Államok Portugáliával játszik.

 

 

 

Hirdetés