Megint egy kiscsapattól kaptak ki az olaszok, hengereltek a franciák

Az olaszok leégtek, a franciák kiütötték Svájcot, Ecuador győzött. Labdarúgó-világbajnokság, péntek.
Hirdetés

Büntetőjogi és minden egyéb felelősségem teljes tudatában kijelentem: jókora elégtételt jelent látni, hogy a nagyon gyakran futballgyilkos taktikát alkalmazó olasz válogatottat a saját fegyverével győzik le egy labdarúgó-világbajnokságon.

A brazíliai vébén pontosan ez történt: a D csoport második fordulójának péntek esti meccsén Costa Rica úgy aratott 1-0-s győzelmet az azúrkékek fölött, hogy a gólt követően amolyan olaszos, catenacciós-kontrázós taktikát alkalmazva kergette őrületbe Pirlóékat és szurkolóikat.

Az olasz válogatott már a meccs elején nem az egész pályás letámadást választotta, látszott, hogy tartanak az Uruguayt 3-1-re lehengerlő közép-amerikaiaktól. Inkább visszahúzódtak, hagyták Costa Ricát támadni, esetleg megpróbáltak már a félpályán labdát szerezni, és gyors kontrákkal helyzetbe hozni a védők vonalában elhelyezkedő Balotellit.

Ennek nyomán az olaszok csatára szinte kétpercenként futott lesre, a Costa Rica-iak folyamatosan támadtak, amit egy-egy olasz kontra váltott.

Campbellék hiába kezdeményeztek, igazi helyzetük alig volt, Bolanos lövésén kívül, amit Buffon szögletre tornászott, alig jelentettek komoly veszélyt.

Az olasz kontrataktika viszont többször is majdnem eredményes volt: hiába volt már az ötödik ugyanilyen szituációnál egyértelmű, hogy az azzurrik taktikája kizárólag abból áll, hogy megpróbálják kiugratni Balotellit, a Costa-Ricaiak sokadszor is megették, Balotelli többször is befutott mögéjük, és egyszer a legordítóbb ziccerben elszórakozta a helyzetet – át akarta emelni a kapust, de a labda az alapvonalon túl hagyta el a pályát -, majd a kapusba bombázott.

A túloldalon viszont az első félidő végére a Costa Rica-iak észbe kaptak, hogy a labdarúgást gólra játsszák, és miután a játékvezető nem fújt büntetőt arra, hogy Campbellt a tizenhatoson belül az olasz védők beletaposták a gyepbe, mérgükben egy akciógóllal szereztek vezetést: egy bal oldalról érkező beívelés után Ruiz fejelt Buffon kapujába úgy, hogy a labda a felső lécről pattant a gólvonal mögé.

A második félidőben Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány pályára küldte Cassanót is, hátha Balotellivel ketten képesek lesznek megfordítani az eredményt, de ekkor Costa Rica elkezdett olaszul játszani: az azzurrik képtelenek voltak áttörni a védelmüket, a végére nagyon úgy tűnt, hogy az olaszok akkor sem tudnának gólt szerezni, ha nem négy percet, hanem négy napot hosszabbít a bíró.

Costa Rica az újabb nemes vad gereznájának begyűjtésével már továbbjutott a csoportból, Anglia viszont biztos kieső. Az egyaránt hárompontos olaszok és az uruguayiak még reménykedhetnek.

D csoport, 2. forduló:
Costa Rica-Olaszország 1-0 (1-0)
Recife, 40 ezer néző, v.: Enrique Osses (chilei)
gólszerzők: Ruiz (44.)
sárga lap: Cubero (71.), Campbell (74.), illetve Balotelli (69.)

Prandelli: megérdemelt a vereség

Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány egy olasztól némiképp szokatlan módon önkritikusan beszélt a vereségről. „Costa Rica agresszívabban és szenvedélyesebben futballozott. Tudtuk, hogy különösen nehéz csoportba kerültünk, Uruguay ellen pedig élet-halál meccset fogunk játszani. Ha szereztünk volna egy gólt, talán másképp alakul a meccs, de megérdemeltük a vereséget” – mondta.

Jorge Luis Pinto Costa Rica-i szakvezető viszont érthető módon büszke volt. „Nagyszerű, taktikailag képzett csapattal találkoztunk, egy világbajnokot győztünk le” – értékelt.

Majdnem a svájciak lettek a vébé magyarjai

A svájciak nagyon közel álltak ahhoz, hogy ők legyenek a 2014-es vébé magyarjai: hajszál választotta el őket attól, hogy Franciaország 6-0-ra vezessen ellenük az E csoportban pénteken este lejátszott meccsen. (Aki esetleg nem értené, az lapozza fel a labdarúgó-vébék történetét az 1986-os mexikói tornát bemutató fejezethez, a csoportkörnél olvassa el a Szovjetunió – Magyarország 6-0 című szócikket, és zokogjon. Vagy szentségeljen, hogy akkor legalább kijutottunk, bezzeg ma).

A meccs horrorral kezdődött a svájciak számára, Giroud ugyanis félig kirúgta von Bergen szemét, akit azonnal le is kellett cserélni.

A vérfürdő után jött a szó átvitt értelmében értendő horror Svájc számára: Giroud és Matuidi egy perc alatt két gólt szerzett, mire a svájciak felocsúdtak, Benzema nagylelkűen még egy tizenegyest is kihagyott, de csak azért, hogy utána Valbuena egy bal oldalról laposan érkező passz után találjon be – még most sem vagyunk biztosak benne, hogy a 163 centiméteres, de elképesztően technikás gigász látta a kaput az előtte tornyosuló labdától, de ettől függetlenül elemi erővel vágta a léc alá a játékszert.

A fordulás után sem sok minden változott, a zavarodott svájciak jóformán csak asszisztáltak ahhoz, ahogy a nagy kedvvel játszó franciák akkor kapják szét a berozsdásodott svájci reteszt, amikor akarják. A gólszerzők közé így még Benzema és Sissoko is feliratkozott, és a svájciak 5-0-nál ocsúdtak fel, hogy ebből még az eddiginél is megalázóbb zakó lehet.

Hirdetés

Ekkor már  a franciák is visszavettek egy kicsit a tempóból, így Dzemali és Xhaka szépített a végére – bár a slusszpoén a franciáké lehetett volna, ha a bíró nem pont akkor fújja le a meccset, amikor Benzema egy kontra végén újabb szépségdíjas gólt lő.

E csoport, 2. forduló:
Franciaország-Svájc 5-2 (3-0)
Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 ezer néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (40.), Benzema (67.), Sissoko (73.), illetve Dzemaili (81.), Xhaka (87.)
sárga lap: Cabaye (88.)

Deschamps: ideális a helyzet

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány természetesen elégedetten nyilatkozott „Jó csapattal játszottunk, amely ellen öt gólt szereztünk, ez mindenképpen szép este. Hat pont két meccs után, ez ideális” – mondta a meccs után

Ottmar Hiztfeld, a svájciak német szakvezetője viszont rezignáltan nyilatkozott. „Nagyon csalódott vagyok, kemény este volt ez a számunkra. Nem sikerült megmutatnunk, mire vagyunk képesek. Jól kezdtünk, de a második gólra már nem tudtunk reagálni” – összegzett.

Ecuador fordított Honduras ellen

Ugyancsak az E csoportban az első fordulót elvesztő két válogatott mérkőzésén Ecuador 0-1-ről fordítva verte 2-1-re Hondurast. A két, nagyjából azonos szintet képviselő latin-amerikai csapat játéka nem a védekezésről szólt, a hondurasiak Costly révén szereztek vezetést, de Valencia három perc múlva egyenlített, majd a második félidőben megfordította az állást, beállítva a végeredményt.

 

 

Ez azt jelenti, hogy a franciák hiába arattak gólzáporos győzelmeket első két meccsükön, a továbbjutók kiléte az utolsó körben dől el, ott ugyanis az eredmények függvényében lehet három hárompontos, illetve három hatpontos csapat is.

E csoport, 2. forduló:
Ecuador-Honduras 2-1 (1-1)
Curitiba, Baixada Aréna, 38 ezer néző, v.: Benjamin Williams (ausztrál)
gólszerzők: E. Valencia (34., 65.), illetve Costly (31.)
sárga lap: A. Valencia (57.), E. Valencia (73.), Montero (81.), illetve Bernárdez (7.), Bengston (45.)

Ruelda: ki-ki meccs volt

Reinaldo Ruelda ecuadori szakvezető az ellenfelet is méltatta. „Honduras érettebb lett, de a különbséget a gólok jelentették. Franciaország nehéz ellenfél lesz, de úgy kell hozzáállnunk ahhoz a meccshez, ahogy ma is” – vázolta a terveket.

Luis Suárez hondurasi szövetségi kapitány a pohár tele felét nézte. „Sokkal rosszabb lenne, ha már matematikai esélyünk sem lenne a továbbjutásra. Az esély ugyan halvány, de létezik” – mondta.

Mi várható ma?

Ma este héttől az F csoportban héttől Argentína Iránnal, tíztől Németország Ghánával csap össze (G csoport), éjjel egytől Nigéria Bosznia-Hercegovinával játszik (F csoport).

 

 

Hirdetés